Det finns väl inte mycket som slår att krypa ner i sängen med helt nytvättade lakan. Men hur ofta man bör byta sängkläder, råder det väldigt olika åsikter om. Samma sak med hur ofta jeansen ska tvättas, eller om det räcker att vädra dem. För att inte tala om kökets bakteriehärd nummer ett: disktrasan.
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, och känd från tv-programmen ”Rent Hus” och ”Sveriges Städmästare”. Hon menar att sängkläder bör bytas efter två veckor, och då framförallt om man sover utan kläder.
LÄS OCKSÅ: Nya och gamla ättikstrender ökar försäljning
– Sover man naken blir det en större belastning på sängkläderna, för är rumpan bar – hamnar bakterierna från de nedre delarna i lakanen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

I sängen finns en hel del som inte syns för blotta ögat, så som avskalad hud, hudbakterier och kvalster. De sistnämnda krypens exkrementer kan ge vissa människor besvär.
– Vaknar man med täppt näsa – då kan man ha allergi mot kvalsterbajs. En lösning är att inte bädda sängen direkt, att ha fönstret öppet och att vädra sängkläderna.
LÄS OCKSÅ: Så rengör du silver på nolltid
Krypen som kan hamna i sängen via husdjuret
En del vill ha sällskap av sina husdjur i sängen. Det, menar hon, är inga problem ur hygienperspektiv. Men finns vissa kryp djurägarna ska hålla extra utkik efter.
– Nu när det är fästingtider ska man behandla husdjuren med anti-fästingmedel, och kamma igenom dem varje dag innan de lägger sig i sängen.
Var finns det mest bakterier i våra hem?
– I köket och i disktrasan – där finns mest oönskade bakterier.
Fäll ner toalocket innan du spolar
Apropå bakterier, det finns en sak väldigt många par tjafsar om hemma: toalettstolen. Ska ringen och toalocket vara nerfällt eller inte? För de flesta är det en estetisk fråga, men att ha locket stängt när man spolar kan hjälpa till att hålla dig frisk.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger att spolar man med locket öppet när man bajsat, kan luftburna bakterier och viruspartiklar spridas i luften. De hamnar då lite över allt i toalettutrymmet. Har man otur, kan man ovetandes få vinterkräksjukevirus på händerna och sen hamnar de lätt i munnen. Det behövs väldigt få viruspartiklar för att bli sjuk, och de smittar lätt.
De kan leva i flera dagar på handtag till exempel. Men det är också bra att ha locket nedfällt om man har små hundar i hushållet, menar hon.
– En del husdjur dricker gärna vatten ur toaletten, och kan då falla ner. Är de små kan de inte ta sig upp, då kan det bli ett drunkningstillbud, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Här är Marie-Louise Danielsson-Thams bästa hygienråd:

Sängkläder

Tvätta jeansen

Tvätta handdukarna

Disktrasa

Täcket

Bäddmadrass

Tandborste
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.