En säng som bäddas. Döda hudceller, kvalster, svett, och avföring delar du lakan med varje natt.
Döda hudceller, kvalster, svett, och avföring delar du säng med varje natt. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Så ofta bör du byta lakan, tandborste och handduk

Döda hudceller, kvalster, svett, och avföring. Japp, det är sådant du delar säng med varje natt. Om du använder pyjamas påverkar också hur ofta du bör byta påslakan.
– Sover man naken blir det en större belastning på sängkläderna, för är rumpan bar hamnar bakterierna från de nedre delarna i lakanen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

ANNONS
|

Det finns väl inte mycket som slår att krypa ner i sängen med helt nytvättade lakan. Men hur ofta man bör byta sängkläder, råder det väldigt olika åsikter om. Samma sak med hur ofta jeansen ska tvättas, eller om det räcker att vädra dem. För att inte tala om kökets bakteriehärd nummer ett: disktrasan.

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, och känd från tv-programmen ”Rent Hus” och ”Sveriges Städmästare”. Hon menar att sängkläder bör bytas efter två veckor, och då framförallt om man sover utan kläder.

– Sover man naken blir det en större belastning på sängkläderna, för är rumpan bar – hamnar bakterierna från de nedre delarna i lakanen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

ANNONS
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien.
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien. Bild: Marcus Schjött

I sängen finns en hel del som inte syns för blotta ögat, så som avskalad hud, hudbakterier och kvalster. De sistnämnda krypens exkrementer kan ge vissa människor besvär.

– Vaknar man med täppt näsa – då kan man ha allergi mot kvalsterbajs. En lösning är att inte bädda sängen direkt, att ha fönstret öppet och att vädra sängkläderna.

Krypen som kan hamna i sängen via husdjuret

En del vill ha sällskap av sina husdjur i sängen. Det, menar hon, är inga problem ur hygienperspektiv. Men finns vissa kryp djurägarna ska hålla extra utkik efter.

– Nu när det är fästingtider ska man behandla husdjuren med anti-fästingmedel, och kamma igenom dem varje dag innan de lägger sig i sängen.

Var finns det mest bakterier i våra hem?

– I köket och i disktrasan – där finns mest oönskade bakterier.

Fäll ner toalocket innan du spolar

Apropå bakterier, det finns en sak väldigt många par tjafsar om hemma: toalettstolen. Ska ringen och toalocket vara nerfällt eller inte? För de flesta är det en estetisk fråga, men att ha locket stängt när man spolar kan hjälpa till att hålla dig frisk.

Marie-Louise Danielsson-Tham säger att spolar man med locket öppet när man bajsat, kan luftburna bakterier och viruspartiklar spridas i luften. De hamnar då lite över allt i toalettutrymmet. Har man otur, kan man ovetandes få vinterkräksjukevirus på händerna som sen lätt hamnar i munnen. Det behövs väldigt få viruspartiklar för att bli sjuk, och de smittar lätt.

ANNONS

De kan leva i flera dagar på handtag till exempel. Men det är också bra att ha locket nedfällt om man har små hundar i hushållet, menar hon.

– En del husdjur dricker gärna vatten ur toaletten, och kan då falla ner. Är de små kan de inte ta sig upp, då kan det bli ett drunkningstillbud, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Här är Marie-Louise Danielsson-Thams bästa hygienråd:

Så ofta bör man byta
Bild: Henrik Montgomery

Så ofta ska man byta sängkläder

Marie-Louise Danielsson-Tham:Allergiförbundet rekommenderar efter två veckor. Har man barn eller husdjur i sängen, kanske oftare. Sover man i pyjamas och duschar varje kväll behöver man inte byta lika ofta. Sängkläderna ska tvättas i 60 grader och då inte i något snabbprogram.”
Så ofta bör man
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Så ofta bör man tvätta jeansen

Marie-Louise Danielsson-Tham:Tajta jeans blir varma, och mest bakterier finns ju i grenen där underlivet är. Så de blir snabbt ofräscha och luktar dåligt. Har man dem varje dag ska de tvättas varje vecka för att ta bort bakterierna och den dåliga lukten. Att vädra och frysa in dem gör det inte.”
Så ofta bör man
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Så ofta bör man tvätta handdukarna

Marie-Louise Danielsson-Tham:Det är ju mer självreglerande, för när en handduk luktar unket är det tvättdags, eller om det är avtryck av smutsiga händer. De ska tvättas i 60 grader för då dör bakterierna. Tvättar man saker i för låg temperatur överlever smittoämnena och kan smitta igen.”
Så ofta bör man byta
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Så ofta bör man byta disktrasa

Marie-Louise Danielsson-Tham:Byt disktrasa efter en vecka.
Och torka inte upp köttsaft med den, utan använd då papper. Ibland blir disktrasan ofräsch redan efter en dag, då kan man inte ta en ny ur miljösynpunkt, utan koka den med tvättmedel.”
Så ofta bör man tvätta
Bild: Singkam Chanteb

Så ofta bör man tvätta täcket

Marie-Louise Danielsson-Tham:Om täcket ligger i ett påslakan, kanske någon gång om året. Där emellan ska man skaka dem och hänga ut och vädra dem. Kräks barn, man själv eller husdjur i sängen ska man tvätta dem oftare.”
Så ofta bör man byta
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så ofta bör man byta bäddmadrass

Marie-Louise Danielsson-Tham:Vädra den, känns den ofräsch strö bikarbonat över madrassen och låt verka i 30 till 60 minuter, dammsug sen upp bikarbonaten, så blir den fräschare igen.”
Så ofta bör man byta
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så ofta bör man byta tandborste

Chaim Zlotnik, ordförande för Sveriges Tandläkarförbund: ”Du kan använda den så länge som den inte spretar åt alla håll, för så fort den spretar, mister den sin funktion. Men byt ungefär en gång i månaden. Spretar den tidigt, är det för att man trycker för hårt.”
Så ofta bör man byta
Bild: Henrik Montgomery/TT

Så ofta bör man byta kudde

Marie-Louise Danielsson-Tham:Känns den utsliten och ofräsch köp då en ny. Dunkuddar sägs man kunna tvätta som ett duntäcke. Men jag tycker man ska unna sig en ny.”

LÄS MER:12 djur som lever på och i din kropp

LÄS MER:Experten: Så blir du av med den långsprötade silverfisken

LÄS MER:Vägglössen ökar i Europa – så undviker du att få med dem hem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS