Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

Att få vakna till en vit julafton önskar många – att barnen kan inviga julklappspulkan direkt och inte vänta på vitare väder. Men det lär inte hända i år, inte om man tittar rent statistiskt. Det senaste decenniet har varit allt annat än vitt.
Snö är sällsynt på jul i Göteborg, det är faktiskt större sannolikhet med sol på midsommar, enligt Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Varje år undrar och hoppas de flesta på en vit jul, ett härligt vinterlandskap. Precis på samma sätt som drömmen om en varm och solig midsommarafton ständigt är närvarande. Vi är på väg mot ett nytt decennium – men vad har de senaste jularna bjudit på för väder?

I Göteborg är snö på jul mycket ovanligt. Sen millennieskiftet har julfirarna i stan vaknat upp till en vit julaftonsmorgon endast fem gånger. Då har det varit med ett mätbart snödjup – inte bara lite snöflingor. Senast det var snö på julafton var 2012.

Men 2010 var hela december snötäckt, och på julen hade stan ett tjockt lager med snö som gav möjlighet till både skidåkning och en tur med pulkan. Alla SMHI:s väderstationer visade att det var minst en decimeter snö överallt i landet under julen 2010.

Milt vid kusten

– De södra delarna av landet har färre vita jular än de norra och Småland, anledningen till det är att vattnet vid kusten gör att vi får ett mildare klimat. Vill man ha en vit jul ska man ta sig till de norra delarna av landet, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI. Bild: SMHI
Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI. Bild: SMHI

Han berättar att det faktiskt är större sannolikhet att vi får sol på midsommar, än snö på jul. Oavsett känslan att det är kyligt och regnigt på midsommar.

Marcus Sjöstedt berättar också att sannolikheten för en vit vinter minskar.

– Får vi varmare klimat minskar möjligheten till snö.

Fortfarande höst i Göteborg

Än så länge har december inte levererat varken kyla eller snö, de senaste dagarna har till och med varit varmare än normalt. Rent meteorologisk är det fortfarande höst i Göteborg. Enligt SMHI brukar vintern komma hit först runt den 29 december.

Vädret en bit in i nästa vecka, påminner mycket om det Göteborg haft en längre tid, regn, moln och plusgrader.

– Det blir mest regn, men det finns hopp om någon vacker solglimt med, säger Marcus Sjöstedt.

Hur årets jul kommer att bli, står än så länge skrivet i stjärnorna, men det ser inte jätteljust ut för att den blir vit, iallafall rent statistiskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.