Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Så många göteborgare dömdes för sexköp förra året

16 personer boende i Göteborgs kommun dömdes för sexköp 2019, visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.
Totalt ledde 44 fall i Västra Götalands län till fällande dom i fjol, och ungefär en tredjedel av sexköparna var födda på 90-talet.

I hela landet kom 750 anmälningar om köp av sexuell tjänst in till polisen i fjol, enligt en kartläggning av Sveriges Radio.

327 brott, utförda av 266 personer, ledde till fällande tingsrättsdom eller strafföreläggande.

LÄS MER: 60 män ville köpa sex av "Jackie"

I fyra län lagfördes dock inte någon person för sexköp: Kalmar, Gotland, Blekinge och Jämtland. I det sistnämnda länet är Sten Sundin kriminalkommisarie, och han menar att det inte beror på att sexköp inte förekommit.

– Anledningen att vi inte har lagförda sexköpare är en resursfråga. Vi har inte orkat ta det hela vägen, att sätta sig och spana med en liten resurs. Ta sexköpare efter sexköpare, och sen ta hand om kvinnan. Dit har vi inte kommit under det här året. Vi har inte lyckats prioritera det, säger han till Sveriges Radio.

LÄS MER: Polisen: Bordeller hyrs via Airbnb

Näst flest sexköpare i landet

I Västra Götalands län dömdes 30 personer för sexköp, och totalt ledde 44 fall till fällande dom eller strafföreläggande.

Tio av personerna i Västra Götaland var födda på 90-talet.

– När det gäller sexköparna så kan jag absolut känna att det har gått ner i åldrarna, säger Peter Ljungdahl på polisens sektion för internationell grov organiserad brottslighet i Göteborg till Sveriges Radio.

Av det totala antalet personer ska 16 dömda personer vara boende i Göteborg, enligt kartläggningen. Det är näst flest efter Stockholm, där 23 sexköpare dömdes.

LÄS MER: Hyrde ut lägenheter på Hisingen till prostituerade – döms

22 fall ledde till fällande dom i Göteborgs kommun, vilket var lika många som i Malmö. Däremot var det färre än i Norrköping, Stockholm och Uppsala.

I Hallands län dömdes två personer för sexköp 2019.

Straffet för sexköp är böter eller max ett års fängelse.

LÄS MER: Sexköparen Mats: "Som att köpa ett kilo fläsk"

LÄS MER: Utnyttjades av kvinnan som erbjöd tak över huvudet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.