Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så lyckas du på högskoleprovet

I dag sätter sig tusentals svenskar för att skriva högskoleprovet. Men för att lyckas bra krävs träning, taktik och förberedelse.

När Albin Stööp från Göteborg gjorde sitt första högskoleprov för 5-6 år sedan blev han förvånad och besviken. Han blev överraskad över hur provet var upplagt och kände att han inte hade nått sin fulla potential. Resultatet blev medelmåttigt.

- Jag blev snopen över att det handlade minst lika mycket om strategi som om kunskap. Målet med den här boken är att alla som skriver provet ska nå sin fulla potential och vara förberedda, säger Albin Stööp.

Boken "Så får du full pott på högskoleprovet" bygger på intervjuer med personer som nått det maximala resultatet 2,0. Många av tipsen är långsiktiga sätt att bygga på sina färdigheter.

- Var det ett tag sedan man gick på gymnasiet är det en god idé att repetera matematik A och B, säger Albin Stööp.

- I språkdelen är det mycket som bygger på ordförråd. Det gäller att börja vänja sig vid tunga texter och att läsa snabbt. Är man riktigt hardcore är det bra att börja nöta i ordböcker.

För de som ska skriva provet redan i morgon är det kanske för sent att börja med några större pluggsatsningar, men det finns också kortsiktiga tips som kan hjälpa en bit på vägen.

- Har man inte gjort provet tidigare är det allra bästa att iscensätta provsituationer hemma. Sätt klockan på 55 minuter och kör. Då vet man vad man kommer att utsättas för. Det är vanligt att man blir förvånad över hur kort tid man egentligen har på sig, säger Albin Stööp.

För att prestera på topp krävs också en välplanerad kost. Under provdagen är det inte helt ovanligt att man ser godispåsar och andra sockerfyllda energitillskott på provbänkarna. Enligt Albin Stööp är det inget framgångsrecept.

- Det kanske funkar när man skriver tentor på en och en halv timme, men här måste man ju vara igång hela dagen. Då gäller det att hålla en jämn nivå. Själv åt jag pizza under lunchrasten och det är nog det sämsta jag kunde ha gjort. Se till att inte käka för tungt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.