Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Så lurade tjuvarna Brita, 86

Brita Lindberg, 86, hade varit på Lidl och handlat. När hon kom hem upptäckte hon att hennes portmonnä var borta. – När jag ringde banken för att spärra korten hade tjuvarna redan plockat ut 15 000 kronor, säger Brita Lindberg till GP.

Brita Lindberg bor i närheten av Lunden i Göteborg och åker ofta mellan hemmet och Lidl vid Redbergsplatsen för att handla. 

I fredags förra veckan kom hon till matbutiken strax efter 12.30 och misstänker att en man bakom henne i kön spanade in när hon slog in sin pinkod till bankkortet. 

– Jag såg samma man senare när jag satt på buss 60. Han var tillsammans med två kvinnor, en yngre i 30-årsåldern och en äldre, som satte sig bredvid mig. Plötsligt bytte mannen plats med den äldre kvinnan och den yngre började prata med mig. I efterhand har jag förstått att hon distraherade mig så mannen kunde ta min portmonnä ur kassen, säger Brita Lindberg. 

Hon märkte inte direkt att något saknades. När hon kom hem packade hon upp sina varor och la in dem i kylskåpet. Först när Brita Lindberg skulle tömma resten av kassen senare under eftermiddagen såg hon att portmonnän saknades, berättar hon. 

– Jag hade mitt körkort, bankkort och 650 kronor där i. När jag ringde banken för att spärra korten hade tjuvarna redan plockat ut 15 000 kronor, säger Brita Lindberg. 

Polisen: "Ganska vanligt"

Lidl beklagar det inträffade och säger att man är beredda att hjälpa polisen på de sätt man kan.

– Att det eventuellt skedde i anslutning till ett besök i vår butik gör oss naturligtvis redo att hjälpa polisen med det underlag de kan tänkas behöva för att klara upp händelsen. Vi har dock hittills inte fått in någon polisiär förfrågan om att lämna ut kameramaterial från vår butik. Jag vill också beklaga att Brita råkade ut för detta, säger Therése Hultén, PR - och pressansvarig på Lidl. 

Inspektören Ragnar Magnander tog hand om Brita Lindbergs anmälan. Han känner igen det misstänkta tillvägagångssättet sedan tidigare.

– Detta är ganska vanligt tyvärr och riktas främst mot äldre människor, säger han. 

"Var uppmärksam när du slår in din kod" 

Polisens CIRCA-grupp arbetar med att identifiera, kartlägga och utreda brott mot äldre. Det finns inga siffror på hur många som utsätts för denna typ av brott, säger samordnaren Elisabeth Gustafsson. 

– Äldre är tyvärr lätta måltavlor, de vill gärna hjälpa till och är inte så misstänksamma. Ofta frågar man om hjälp att hitta en adress på en karta och stjäl under tiden. 

Vad ska man tänka på för att undvika att råka ut för detta?

– Var mer uppmärksam när du betalar i butiker, hantera din pinkod varsamt. Men försök också hjälpa till om man ser udda beteenden kring äldre. Slutligen finns det en gräns för uttag i bankomater per dag, men inte att betala i butiker. Det är viktigt att spärra sitt betalkort snabbt, säger Elisabeth Gustafsson. 

Brita Lindberg hoppas att händelsen kan bidra till att andra äldre personer är mer uppmärksamma kring hur de hanterar sina betalkort.

En polisanmälan gällande fickstöld är upprättad. I nuläget finns ingen misstänkt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.