Så länge håller finvädret i sig

ANNONS
|

Hetta, som får oss att svettas och flämta, blir det inte. Idag, måndag, kan det bli uppåt 24 grader varmt men redan ikväll sjunker temperaturen märkbart. Från imorgon, tisdag, får vi nöja oss med strax under 20 grader.

– Anledningen är en kallfront från nordväst, som för med sig lite svalare luft men däremot inget regn och ingen blåst, förklarar Maria Jönsson meteorolog på svenska Foreca.

Kallfronten hänger ihop med ett lågtryck som passerar över norra Sverige ditskickat av ett högtryck över England och Nordsjön.

– Sedan ser det ut, som om högtrycket växer till sig igen och att det fina vädret i södra delen av Sverige fortsätter, tillägger Maria Jönsson.

ANNONS

På onsdag dyker ännu en kallfront upp och den kan föra med sig lite regn under natten. Men buden om regnet är olika. Foreca och danska DMI räknar med lite regn på natten och tidiga morgonen. Norska YR och svenska SMHI tror inte, att regnet når ned till Göteborgstrakten.

Även onsdagens kallfront kommer från nordväst och tillhör ett lågtryck som drar fram över norra Skandinavien.

– Efter det tar högtrycket över Nordsjön kommandot på nytt, säger Maria Jönsson. Det blir soligt och torrt ända fram till nästa måndag.

På dagarna kan temperaturen komma upp till 20 grader eller någon dag kanske 25. Kvällarna och nätterna blir relativt kyliga i nordvästvinden och den klara luften.

I havet dröjer sommarvärmen. Den beror inte bara på solvärmen utan också i hög grad på vindriktningen. Vindar från söder och sydväst föser in varmt ytvatten mot kusten, medan vindar från nordväst, nord och ost tvingar varmare ytvatten ut från kusten. Något som leder till, att kyligare bottenvatten väller upp vid svenska västkusten.

Men havsvattnet har tiden för sig. Först i augusti brukar det vara som varmast. Då flyr också maneterna ned i djupet. De gillar inte temperaturer över 20 grader.

ANNONS