Så kartläggs infernot på Övre Husargatan minut för minut

Från första larmsamtalet har MSB och räddningstjänsten minut för minut kartlagt de första kaosfyllda timmarna efter explosionen på Övre Husargatan.
– En väldigt ovanlig och komplexfylld händelse som vi försöker dra lärdom av för att utveckla säkerheten, säger utredaren Ulf Bergholm.

ANNONS
|

De båda rapporterna görs separat och skulle ha presenterats gemensamt runt årsskiftet. Arbetet har dock försenats. Först i slutet av februari släpps detaljerna kring det dramatiska räddningsarbetet på Övre Husargatan i Göteborg tidigt på morgonen den 28 september i fjol.

LÄS MER:Deras liv vävdes samman av skräckmorgonen

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gör årligen några få större olycksutredningar med ett nationellt perspektiv. För myndigheten är explosionen, branden och räddningsarbetet i Annedal intressant på flera sätt.

Många olika riskbedömningar

– Det var en ovanlig, resurskrävande och svår händelse med många olika riskbedömningar, säger Ulf Bergholm, ansvarig för utredningen vid MSB.

– Samtidigt hade Räddningstjänsten en komplex livräddningssituation med många människor på flera olika platser samtidigt. Det var stressigt, stökigt och ovisst. Initialt visste ingen om det skulle smälla igen, säger han.

ANNONS

Jämte MSB:s undersökning gör avdelningen för olycksutredning och analys vid räddningstjänsten Storgöteborg en egen utredning med lokalt fokus på olika områden. Syftet med utredningarna är detsamma: ”att utveckla säkerheten för räddningspersonal vid explosion med efterföljande brand.” Detta grundat på kunskap och erfarenhet från dramat på Övre Husargatan.

Ulf Bergholm, utredare vid MSB som jobbat vid räddningstjänsten i Storgöteborg i många år. ” Det gör att jag känner till det aktuella området.”
Ulf Bergholm, utredare vid MSB som jobbat vid räddningstjänsten i Storgöteborg i många år. ” Det gör att jag känner till det aktuella området.” Bild: MSB

LÄS MER:Brandmannen Johan väcktes av grannarna – hyllas som hjälte

Kartläggs från första samtalet

Från MSB:s sida har man fokus på händelseförloppet under de första kritiska timmarna. Minut för minut kartläggs infernot i Annedal från det första larmsamtalet klockan 04.47.

– De första timmarna är viktiga. Vi tittar på hanteringen vid larmcentralen, insatsledningen på plats och det livräddande arbetet. Vi har också granskat samarbetet med polis och ambulans och vilken beredskap räddningstjänsten hade om det samtidigt som händelsen i Annedal hade skett en annan stor brand eller olycka i området. Vi har även tittat på den utbildningsnivå som finns för den svåra och krävande uppgiften, säger Ulf Bergholm och fortsätter:

– Däremot ingår det inte i vårt uppdrag att undersöka orsaken till explosionen och branden, det är polisens sak. Vi har heller inget fokus på olika sociala eller sjukvårdande konsekvenser som en så här omfattande händelse får, betonar han.

En kvinna avled

Dramat under de tidiga och kaosartade morgontimmarna kom att skaka Göteborg under lång tid.

En äldre kvinna avled till följd av de skador hon ådrog sig. 23 personer fördes till sjukhus, varav 16 fick stanna för vård.

ANNONS

140 lägenheter evakuerades och hundratals människor blev utan hem. De som bodde i de värst drabbade uppgångarna beräknas kunna återvända först i början av nästa år. De materiella kostnaderna är uppe i mångmiljonbelopp.

LÄS MER:Då kan de boende flytta tillbaka – men Viktor återvänder aldrig

En central fråga i utredningen är varför explosionen ledde till så omfattande konsekvenser.

– Det var en mycket kraftig smäll. Den ledde till branden och till att flera brandceller slogs ut när ytterdörrar sprängdes sönder av kraften. Det gjorde också att röken spreds snabbt, säger Ulf Bergholm.

Chock och förvirring

Smällen inträffade vid en tidpunkt när många var hemma. De flesta låg och sov.

– Man väcktes av explosionen, röken och hettan. Det är klart att det skapade chock och förvirring, ingen visste ju vad som hänt. Eftersom flera uppgångar drabbades behövdes de livräddande insatserna ske på flera ställen ungefär samtidigt, vilket gjorde arbetet komplext. Det var många personer i husen. Vid en ”normal” brand har man oftast några få platser att fokusera på. Här var det flera.

– Fördelen, om man nu kan prata om en sådan i sammanhanget, var att explosionen skedde i ett storstadsområde där räddningstjänsten har maskinella och personella resurser. Räddningsarbetet hade försvårats i en mindre stad, säger Ulf Bergholm.

LÄS MER:Förödelsen efter explosionen – alla varor får kasseras

Totalt jobbar sex personer med utredningarna, fyra på uppdrag av MSB och två vid räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Även polisen utreder omständigheterna kring explosionen. Något åtal är dock inte aktuellt eftersom den man som misstänks ligga bakom sprängattentatet är död.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS