Så kan nya medicinareberget se ut - 5 förslag

Nu tar jättesatsningen på life science vid Sahlgrenska form. I dag presenterades fem arkitektförslag på hur sjukhuset och universitetet kan byggas samman, tvärs över Per Dubbsgatan.

ANNONS
|

–Det här är tveklöst ett av Göteborgs och Västsveriges viktigaste och mest intressanta utvecklingsprojekt, säger Patrik Andersson, vd för Business region Göteborg (BRG), en av flera inblandade aktörer i projektet.

Flera av Nordens största arkitektbyråer ligger bakom förslagen, men vilka de är hålls hemligt med hänsyn till upphandlingsregler.

Två nya huskroppar ska byggas, en på vardera sidan om Per Dubbsgatan. Dessutom ska en ny byggnad binda samman dessa två, tvärs över gatan.

Byggnaden på sjukhussidan är tänkt att inrymma sjukhusverksamhet, bland annat moderna laboratorier, medan fastigheten på bergssidan ska husera Sahlgrenska akademin, forskning och privata företag inom life science.

ANNONS

Tanken är sedan att dessa verksamheter ska knytas närmare och korsbefruktas av varandra med hjälp av byggnaden tvärs över gatan, där restauranger, utbildningslokaler och andra gemensamma utrymmen ska underlätta för människor från båda sidor att mötas.

Enligt Patrik Andersson på BRG uppskattar man att satsningen på sikt kan skapa omkring 1000 nya jobb inom life science i Göteborg. Det handlar om kvalificerad arbetskraft som ska lockas hit från världens alla hörn med hjälp av de företag som etablerar sig här och de forskningsmiljöer som skapas.

–Jag tror det kommer vara en kombination av duktiga göteborgare och internationell arbetskraft, säger Patrik Andersson.

BRG har redan nu krokar ute för att locka hit internationella företag, berättar han.

–Vi har haft samtal med riktigt stora företag som inte finns här idag. Vi kommer att besöka dem ganska intensivt under hösten, men först måste arkitekttävlingen vara klar, säger Patrik Andersson.

Barbro Fridén, sjukhusdirektör på SU, var entusiastisk vid presentationen av tävlingsbidragen. Från sjukvårdens sida ser man stora fördelar i att knytas närmare forskningsvärlden, så att idéer från den ena sidan kan omhändertas och utvecklas på den andra – och vice versa.

–För vår del kommer det här betyda ett lyft, både för den kliniska forskningen men även för våra patienter och framför allt för våra allra sjukaste patienter, säger Barbro Fridén.

ANNONS

Hon tror att samarbetet med forskningsvärlden kommer att underlättas rent fysiskt med den nya sammanlänkande byggnaden.

–Vi har saknat den här bryggan. Per Dubbsgatan är bredare och djupare än man kan ana, säger Barbro Fridén.

ANNONS