Det är läge att sätta sig med näsan vänd mot solen i helgen, för den kommer att lysa klart över Göteborg.
Det är läge att sätta sig med näsan vänd mot solen i helgen, för den kommer att lysa klart över Göteborg. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så inleds mars – vädermässigt

Snart ligger vintermånaderna bakom oss och vi tar ett första kliv in i våren. Efter veckans snö och regnrusk kommer nu solen att lysa från en nästintill klarblå himmel i några dagar. Så plocka fram solglasögonen för nu blir det lite vårkänning.

ANNONS
|

I tisdags och torsdags stod regnet som spön i backen, tillsammans med en del snö. Och visst känns det som att februari varit riktigt regnig i Göteborgsområdet? Jo då, det håller Erik Höjgård–Olsen, meteorolog på SMHI, med om.

– Det har regnat 150 till 200 procent av en normal februarimånad, säger han.

Men de sista dagarna i februari levererar varken regn eller snö. För enligt Erik Höjgård–Olsen växer det in en högtrycksrygg över Göteborg under fredagskvällen och natten mot lördagen. Det ger klart och soligt väder under hela helgen.

– Det verkar knappt bli några moln alls, men det kan bli lite dis på söndag morgon. Temperaturen ligger på runt fem plusgrader dagtid, och runt nollan nattetid.

ANNONS

Han levererar ännu fler bra saker genom att säga att det inte ens kommer att blåsa speciellt mycket i helgen. Något som nästan känns ovant för en göteborgare.

På lördagen blir det svaga till måttliga vindar, med ungefär fem meter per sekund i byarna. Men på söndag blir det lite mer vind, med sex till tio meter per sekund i byarna.

Först blötsnö, sen sol igen

Det fina vädret kommer att hålla i sig även på måndagen, men sen svänger det över natten mot tisdagen och första mars.

– Det ligger blötsnö i prognosen som dock passerar rätt så fort och förmodligen inte lägger sig. Temperaturen dagtid blir någon enstaka plusgrad. Blir det kallare, blir det mer snö, blir det varmare blir det mer regn, säger Erik Höjgård–Olsen.

Lagom till onsdagen klarnar vädret upp igen, och ingen nederbörd väntas varken på onsdagen eller torsdagen.

Men att hoppas på att snön är ett minne blott för att vi går in i årets första vårmånad är för mycket att hoppas på. Det går inte att utesluta att det kommer mer snö framöver, menar Erik Höjgård–Olsen.

Det ligger inte heller någon jättevärme i prognosen, men att det blir upp till fem plusgrader flera dagar på raken är ändå en bra trend, säger meteorologen.

ANNONS

LÄS MER:Våren är här – men inte värmen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS