Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Så hedrade göteborgare offren i Stockholm

Klockan 12.00 stannade bussar och spårvagnar upp. Göteborg och övriga Sverige tystnade för en minut för hedra offren i lastbilsattacken.

Det var första vardagen efter den fasansfulla attacken på Drottninggatan i Stockholm där fyra personer dödades, 15 skadades och många blev vittne till ett inferno. För att hedra de som drabbats hade regeringen utlyst en nationell tyst minut. Mitt på dagen, klockan 12.00,  stannade Sverige upp. På arbetsplatser, i affärer och i kyrkor runt om i landet tystnade det.. 

Strax före klockan tolv pågick ruschen på Drottningtorget som vanligt. Bussar och spårvagnar kom och gick. Människor skyndade fram för att hinna till tåg och möten. Så började kyrkklockorna ringa. Kollektivtrafiken stod stilla och människor stannade upp.
Vid trappan till rådhuset samlades personalen på stadsledningskontoret tillsammans med de politiska partierna. Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson inledde:
– I stunder som denna måste vi mer än någonsin ta hand om varandra och gemensamt stå upp för det öppna samhället. Nu förenar vi oss i en tyst minut med hela landet.
Henrik Dahlberg, presskontakt på stadsledningskontoret berättar att poliser, som samtidigt samlades på Gustaf Adolfs torg för att delta i manifestationen, möttes av en varm applåd från människor runt omkring.

"Visa medkänsla"

Ett 80-tal personer hade sökt sig till Domkyrkan för att där delta i tystnaden vid tolvslaget. Prästen Marie-Louise Bengtsson säger att det blev ett sätt att hitta en gemenskap för de som kanske just vid den här tiden var ute på stan och handlade. I kyrkans sidokapell hölls en passionsmässa, som den här dagen inleddes med att hedra offren i Stockholm.
– Vi behöver en plats där man kan samla ihop sig och ta en paus i vardagen. När något så svårt har hänt drabbas vi alla, direkt eller indirekt. Vi behöver stanna upp, reflektera och få visa vår medkänsla. Det finns så mycket gott i människor och en tyst minut blir ett sätt att manifestera det, säger hon.
På arbetsplatser samlades personalen för en stunds tystnad bredvid varandra. På Volvo Cars i Torslanda stoppades bandet och arbetet stannade av för att de anställda skulle kunna delta. 
Deltagarna på Socialdemokraternas kongress på Svenska mässan gjorde en paus i sina överläggningar och det blev en stund av stillhet i kongresshallen. 

Kondoleanser

Med anledning av attacken i Stockholm har Göteborgs Stad lagt ut en kondoleansbok i rådhuset för dem som vill visa sitt deltagande. Det finns också möjlighet att lämna kondoleanser på kommunens hemsida goteborg.se. Kondoleanserna kan lämnas till och med klockan 16.30 på skärtorsdag 13 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.