Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jennie Arpfjord, rektor vid Klara teoretiska gymnasium i Göteborg. Skolan tillhör Academiakoncernen där man kan vidta försiktighetsåtgärder. Bild: Stefan Berg
Jennie Arpfjord, rektor vid Klara teoretiska gymnasium i Göteborg. Skolan tillhör Academiakoncernen där man kan vidta försiktighetsåtgärder. Bild: Stefan Berg

Så hanterar Göteborgs skolor oron för corona

Budskapet från Göteborgs grundskoleförvaltning är tydligt: Friska barn ska till skolan. Den som av oro håller sitt barn hemma riskerar ogiltig frånvaro. Men varje skola tar sitt eget beslut och på Academiakoncernens skolor har man valt en försiktigare linje.

I Stockholmsregionen kom barnen tillbaka från sportlov på måndagsmorgonen. I Göteborg har det redan gått två veckor efter sportlovet, vilket gör att väldigt få barn har varit ute och rest nyligen.

– Vi har uppåt 60 000 elever i våra skolor, då är det alltid några som är ute och reser, men vi har inga kända coronafall bland barn eller personal. Vi har inte fått några sådana indikationer, säger Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg. Bild: Göteborgs stad
Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg. Bild: Göteborgs stad

Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn som inte uppvisar några symptom gå till skolan, även om de varit på resa till riskområden. Någon karantän hemmavid i förebyggande syfte är inte aktuellt och det är även förvaltningens besked till Göteborgs skolor.

LÄS MER: Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset

Kan bli ogiltig frånvaro

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Friska barn går till skolan. Barn som är krassliga stannar hemma, både för den egna hälsans skull och för att inte riskera att smitta andra, säger Marie Åhman.

Den som av oro håller sitt friska barn hemma riskerar ogiltig frånvaro.

Men om barnet är sårbart, till exempel har astma eller annan kronisk sjukdom?

– Då bör man prata med elevhälsan och sjukvården, så får man tillsammans med dem komma fram till något. Det kan vara så att en läkare behöver titta på barnets hela hälsosituation.

Föräldrar har hört av sig med frågor till Göteborgsskolorna, bekräftar Marie Åhman. Den senaste skriftliga informationen från grundskoleförvaltningen om corona kom för 12 dagar sedan, via Hjärntorget.

– Vi pratar just nu om att vi kanske ska gå ut med ny information för att lugna oroliga föräldrar. Det kan komma redan under måndagen, säger Marie Åhman.

Under tisdagen ska förvaltningsledningen fatta beslut om en pandemiplan, för att vara beredda om en större smittspridning skulle ske.

– Vi följer givetvis hur situationen utvecklar sig och om saker ändras så ändrar vi våra rekommendationer.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten begär att trafiktillståndet för IranAir omprövas

Olika besked från olika skolor

Det slutgiltiga beslutet ligger dock hos de enskilda skolorna och på vissa håll i landet uppmanas elever att stanna hemma. Det gäller ingen skola i Göteborg, men Academiakoncernens skolor har valt en försiktigare linje än Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Klara teoretiska gymnasium i Göteborg tillhör Academiakoncernen och där uppmanas elever som varit i riskområden, samt elever som har nedsatt immunförsvar, att höra av sig för att hitta en lösning.

– Om man av någon av dessa anledningar behöver vara hemma så erbjuder vi som en försiktighetsåtgärd att man kan få göra skoluppgifter hemifrån under en period, säger rektor Jennie Arpfjord.

I nuläget har hon inga elever med sådana behov.

– Nej, eftersom sportlovet är två veckor bort här i Göteborg så är situationen lite annorlunda än i Stockholmsområdet. Nästa tillfälle är väl påsk, vi se hur läget är då.

LÄS MER: Så skyddar sig preppers mot coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.