Bandidos fest kommer att kontrolleras av polisen.
Bandidos fest kommer att kontrolleras av polisen.

Så håller polisen koll på Bandidos under festhelgen

I helgen står Bandidos MC Göteborg värd för en stor internationell fest. Festen har inte börjat än men polisens kontroller mot den kriminella mc-klubbens medlemmar och deras klubbhus pågår redan. Innan festligheterna börjar kommer Bandidos att hedra avlidna medlemmar genom att köra en kortege - och på fredagen såg polishelikopter cirkulera i Göteborg. – Vi håller koll på Bandidos motorcyklister, säger Tommy Nyman, presstalesman.

ANNONS
|

Bandidos klassas som en kriminell organisation, med medlemmar som är brottsaktiva. I en rapport från 2015 skriver polisen: "BMC är det kriminella mc-gäng vars medlemmar traditionellt sett varit mest synligt brottsaktiva i Sverige."

I och med detta har polisen ständig koll på dem, vilket innebär kontroller av deras fester.

– Det är hela tiden att vi följer utvecklingen och försöker lagföra folk i organisationen som begår brott, har Sven Lindgren, polismyndighetens sakkunnige på mc-relaterad brottslighet, sagt tidigare.

I helgen arrangerar Bandidos MC Göteborg ett Scandinavia party. På sin Facebooksida skriver de att det kommer bli "The biggest party of the Bandidos Mc in Scandinavia for the year 2016".

ANNONS

Polisen räknar med att mellan 700 och 800 personer kommer dit. Samtliga medlemmar ur klubbar i Norden, utom den som har vakt hemma, är anmälda. Dessutom ska varje avdelning i Europa bidra med minst tre medlemmar. Bland de inbjudna finns toppnamn inom klubben.

Redan när GP skrev om Bandidos planerade fest för drygt två veckor sedan gick polisen ut och sa att festen inte kommer att få pågå ostört.

– Vi vet om det och något kommer vi med stor sannolikhet att göra, sa då Niklas Eriksson, kommissarie på polisen i Storgöteborg.

Och på torsdagen, innan festen börjat, gjordes det första tillslaget mot Bandidos klubbhus på Marieholmsgatan i Göteborg. Polisen var på plats med 15-20 polisbilar för att kontrollera vilka som kom till och åkte från klubblokalen.

– Vi utnyttjar våra fulla resurser, sa polisens vakthavande befäl Göran Carlbom på torsdagskvällen.

Vid tillslaget togs två personer med. En av dem misstänktes för ringa narkotikabrott och den andra personen anhölls senare misstänkt för grovt narkotikabrott.

Exakt hur de kommer fortsätta kontrollera festdeltagarna vill polisen inte kommentera.

– Men utifrån vad vi gjort tidigare så kan jag säga att vi har gjort trafikkontroller i närheten, det brukar vi göra, stoppa bilar och motorcyklar och så där så det är inte osannolikt, har Niklas Eriksson sagt tidigare.

ANNONS

Generellt sett brukar polisens kontroller mot Bandidosfesterna resultera i narkotika-, vapen- och trafikbrott. Polisen tror också att deras närvaro fungerar brottspreventivt.

– Att polisen är i närheten av ett klubbhus där man har en fest, det kan innebära att personer som har tänkt att ta med sig något eller har något i kroppen funderar på att det kanske inte är lämpligt att komma, har Sven Lindgren sagt.

På Bandidos mc Göteborgs hemsida framgår att man i dag, fredag, kommer att köra ett Memory Run, det vill säga att de tillsammans kör genom Göteborg för att hedra sex stycken avlidna medlemmar. Memory Run startar klockan fyra på fredagen.

– Jag vet bara att man kommer kontrollera att gällande regler följs. Det är inget som är tillståndsgivet den här kortegen utan det är vanlig trafik och vi kommer att kontrollera fordon och förare utifrån de vanliga reglerna för folk i allmänhet. Men vi håller koll på det, säger Tommy Nyman, presstalesman.

Vid 16.45 såg Eriksbergsbor polishelikoptern cirkulera i området.

– Det är för att hålla koll på Memory run. Ett 30-tal motorcyklister åker just nu runt, och har varit på Lundby kyrkogård, säger Nyman till GP.

ANNONS

I helgen kommer även Hells Angels att ha en fest. Det är avdelningen HA West Rock City som firar sitt femårsjubileum som fristående klubb. Polisen räknar med att uppemot 200 personer kommer att delta där. I samband med torsdagens tillslag mot Bandidos klubblokal gjorde man även en tillsyn mot denna lokal men det finns inga uppgifter om att polisen tog med sig någon person från detta tillslag.

ANNONS