Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stamrenovering med omfattande standardhöjande åtgärder väntar Wallenstams hyresgäster på Vita Björn i Majorna i Göteborg.

Så här kan värden höja din hyra

Vid sidan av de årliga hyresförhandlingarna finns även andra vägar för fastighetsägaren att höja hyran.

Standardhöjande åtgärder i din bostad kräver ditt godkännande. Om du säger nej, och om Hyresnämnden inte ger sitt tillstånd, har fastighetsägaren ändå rätt att genomföra åtgärderna men får då inte höja hyran förrän tidigast fem år senare. 

Många fastighetsbolag har en prislista över vilket påslag standardhöjande åtgärder i din bostad får på hyran. Prislistorna är ofta avtalade i förväg mellan Hyresgästföreningen och är sekretessbelagda. 

Hos det kommunala bostadsbolaget Poseidon ger exempelvis en kolfilterfläkt ett påslag på hyran på 70 kronor i månaden. En diskmaskin kostar 100 kronor i månaden. En säkerhetsdörr kostar 80 kronor och för klinker i ett badrum på max fyra kvadratmeter tar bolaget 60 kronor per månad. 

I dag är det också standard hos många fastighetsägare att installera golvvärme i samband med att klinker läggs in i badrummet. Hos ett av Göteborgs mindre privata fastighetsbolag kostar exempelvis ett helrenoverat badrum 450 kronor per månad, inklusive badrumsskåp med belysning, handdukstork och jordade eluttag.

Vad som kan klassas som standardhöjande åtgärd och löpande underhåll anges inte i lagen och har inte heller fullt ut avgjorts i domstol. Grunden är att det som redan finns i lägenheten och byts ut ska vara kostnadsfritt. Går toalettstolen eller frysen sönder får hyresgästen en ny utan höjning på hyran.

I samband med omfattande renoveringar, som exempelvis stamrenoveringar, brukar många fastighetsbolag passa på att göra standardhöjande åtgärder som de annars inte skulle ha gjort. Därefter begär bolaget att bostaden ska jämföras med hyran på motsvarande lägenheter, enligt bruksvärdesprincipen. Den prislista som sedan tidigare finns förhandlad med Hyresgästföreningen är då inte aktuell.

Hyressättningen styrs i dag av bruksvärdesprincipen och omfattar alla hyresrätter på en ort, både kommunala och privata. Enligt principen ska likvärdiga bostäder ha samma hyra. Hyrorna för nybyggda lägenheter får inte ingå i jämförelseunderlaget förrän de är 15 år gamla.

Källa: Hyresgästföreningen, Poseidon, privat fastighetsägare, Alla ska kunna bo kvar

Läs också: Skärp lagstiftning väntar
Läs också: Wallenstams hyresgäster bävar för höjd hyra

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.