Den traditionsenliga cortegen finns med bland utbudet av saker att hitta på i Göteborg under Valborgsafton.
Den traditionsenliga cortegen finns med bland utbudet av saker att hitta på i Göteborg under Valborgsafton.

Så här kan du fira Valborg

Det finns många sätt att fira Valborgsmässoafton på i Göteborg. Genom att titta på den klassiska Chalmerscortègen, förstås. Men också genom att hänga på Heden, där startskottet för ett nytt integrationsprojekt går.

ANNONS
|

På lördagskvällen är det dags för den klassiska Chalmerscortègen. Tåget med studenter lämnar Chalmers klockan 18.15.

Mellan klockan 17.45 och ungefär 21.00 kommer vägar i området att vara avstängda för trafik och mellan klockan 17.30 och 21.15 är all kollektivtrafik på Vasaplatsen och Kungsportsavenyn avstängd.

Även i Flunsåsparken (kl 18.00-19.30), Trädgårdsföreningen (14.00-15.45), Slottsskogen (barnaktiviteter från klockan 15) och vid Härlanda tjärn (från klockan 16.00) arrangeras firanden under dagen och kvällen. För mer info om respektive arrangemang, besök Göteborgs stads hemsida.

På Heden kommer det under dagen att spelas en fotbollscup, som startskott på ett nytt integrationsprojekt.

Matilda Brinck-Larsen ligger, tillsammans med bland andra Röda korsets ungdomsförbund och Ingrid Segersteds gymnasium, bakom arrangemanget. Tanken är att hjälpa barn och ungdomar i staden att knyta nya kontakter och utvecklas genom att arrangera en fotbollscup med efterföljande fest.

ANNONS

– Vi satsar så mycket på att ta hand om nyanlända barn, så jag är helt säker på att de ungarna kommer att klara sig jättebra. Men vi riskerar att skapa segregation åt andra hållet. Vi har inte råd att inte inkludera alla ungdomar i staden, men barn behöver hjälp att skapa nya relationer, säger Matilda Brinck-Larsen.

Inbjudan till cupen har gått ut till alla boenden i stan och till ungdomarna på Ingrid Segerstedts gymnasium, men alla är hjärtligt välkomna, både vuxna och barn.

– Syftet med det här är att skapa kontakt och därför har vi bjudit in många vuxna. Vi behöver leda barnen in i nya relationer och stötta dem i det, säger Brinck-Larsen.

Hon tycker också att arrangemanget kan tjäna ett annat syfte, nämligen att motverka rädsla.

– Jag tänker att alla vuxna som tror att de här barnen är ett hot mot oss kan komma ner för att titta på barnen. Då kommer de att se att de inte är farliga, säger hon.

ANNONS