Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rasmus Moberger (överst), Malin Andersson (nere till vänster), Aseem Faidhi (i mitten) och Henrik Asplund (bakom sonen).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så här gör vi för att få ihop semestern

GP frågar fyra föräldrar hur de tänker inför sommarledigheten.

Malin Andersson och hennes sambo har haft en planerad strategi för ledigheten. Precis som många andra vill de kunna ha semester samtidigt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Första året tog vi inte ut något, utan vi sparade föräldradagar. Min man tjänar mer än mig så han gav mig de flesta av hans dagar. Hans sjukpenning (SGI) påverkas heller inte och eftersom han tjänar mer så bidrar han till min pension, säger hon.

Malin jobbar för Göteborgs stad och är nöjd med hur man hanterar semesterdagar och ledighet på hennes arbetsplats.

- Lova är fem och nu börjar dagarna ta slut. Jag vet inte exakt hur vi ska göra med pusslet framöver förutom att jag jobbar 80 procent och tänker fortsätta med det, säger Malin Andersson.

Aseem Faidhi har fått anpassa sig. Hon är ensamstående och hennes arbetsplats är stängd fyra veckor under sommaren.

- Först och främst måste man ha ett jobb om man vill sätta barnen på sommarfritids. Nu har jag en begränsad anställning. Förra sommaren fick jag tjänstledigt utan lön, jag måste ha jobbat ett år innan jag kan ta semester.

Rasmus Moberger och hans sambo har inte bestämt hur deras semester ser ut i år, men känner sig inte stressade. I värsta fall får han vara hemma med deras två barn, utan ersättning.

- Jag vet inte hur vi löser det med semester i år. Förskolan vill veta redan nu, men vi har inte bestämt något. Det brukar gå bra att få semester samtidigt som sambon, på grund av industriveckorna. Annars får jag vara hemma utan ersättning. Det sker så många andra ekonomiska smällar under året att semester blir en droppe i havet. Semester på sommaren är arbetsgivare inställda på, men tillexempel påsklov, eller studiedagar på förskolan, är något som det är vanligt att man inte räknar med.

Henrik Asplund och sonen Philip ska tillbringa delar av sommaren på Österlen tillsammans med familjen. Han är inte orolig över framtida somrar – eller när pappadagarna börjar ta slut.

- I sommar ska jag vara ledig fem veckor och sambon fyra. Vi tar ut fyra veckor samtidigt och jag tar ut en vecka pappadagar, för att förlänga Philips sommarlov. Vi har väldigt schyssta arbetsplatser som tar hänsyn till att vi har småbarn, så minst tre veckor är vi alltid säkra på att få tillsammans. När pappadagarna tar slut har jag fortfarande bra möjligheter via jobbet som läkare att kunna vara hemma när det behövs. Då jag jobbar en del kvällar och nätter får jag ut kompensationsdagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.