Så här firas födseln i Göteborg

ANNONS
|

Göteborgs stad var först ut att hissa flaggorna vid sina tre officiella flaggstationer Gustaf Adolfs Torg, Götaplatsen och Storan. Sedan följde försvarsmakten som flaggade vid sin anläggning på Käringberget ute vid älvmynningen. På förmiddagen hade också Universitetet och Chalmers fått upp de blågula mot skyn.

Salut för den nya prinsessan sköts i Stockholm klockan tolv, men alla andra salutstationer får vänta till i morgon, fredag. I Göteborg sker den dubbla saluten, två gånger 21 skott, klockan 12.00 på Skansen Lejonet, med Centralstationens bangård på ena sidan om fästningen och en stor trafikkarusell på den andra. Det är en trupp från hemvärnet, klädda i sin paraddräkt, som står för själva saluten.

ANNONS

Speciell salut imorgon

- Vid alla andra tillfällen, Kungens och Drottningens födelsedagar och namnsdagar och kronprinsessan Viktorias födelsedag skjuts 21 skott. Men morgondagens salut är speciell, den skjuts enbart när en tronarvinge föds, berättar Erik Pousar, överstelöjtnant vid försvarsmakten i Göteborg.

Det officiella Göteborg kommer också på torsdagseftermiddagen klockan 15.00 att sända ett gratulationstelegram till de nyblivna föräldrarna. Det är färdigformulerat sedan länge, men först i eftermiddag är den slutliga versionen klar och godkänd. Då kan alla göteborgare som är nyfikna på innehållet går in på Göteborgs stads hemsida och kika på vad stadens fäder hittat på för formuleringar som kommer att glädja kronprinsessan och prins Daniel.

Rosa dopgåva? Knappast

Sedan tar den officiella delen av uppvaktandet en liten paus fram till tronföljarens dop. Då kommer Göteborgs stad förstås att överlämna en gåva. Hur den skall se ut är inte bestämt ännu, det skall stadens högsta politiker och tjänstemän sätta sig ner och fundera på nu. Men den kommer troligtvis inte att gå i rosa, något mer könsneutralt blir det antagligen:

ANNONS

- Vi skall sätta oss ner och vara riktigt kreativa, lovar Lars-Göran Larsson som bland annat är chef för protokollsfrågorna i kommunen.

Själv lyssnade han med intresse på morgonens nyhetssändningar, sedan var det bara att förbereda för flaggningen.

- Vi har förstås haft kontakt med hovet, så förberedda var vi. Någon gång i början av mars skulle tilldragelsen ske, det visste vi. Men som förälder vet man ju att barn inte alltid följer tidtabellen.

ANNONS