Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Branschorganisationen Fastighetsägarna, som fram till årsskiftet ägde en tredjedel av den kommunala köplatsen Boplats, har nu istället lanserat ett samarbete med marknadsplatsen HomeQ. Bild: Måns Langhjelm

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Så funkar nya bostadssajten i Göteborg

På kort tid har tusentals göteborgare registrerat sig på Göteborgs nya, stora hyresrättssajt HomeQ. Systemet är annorlunda än Boplats – men ens plats i kön kan ändå få betydelse för chanserna att få en lägenhet.
– Alla sökande visas i köordning, säger Hedi Kurda som är vd på HomeQ.

Under tisdagen lanserades Göteborgs nya bostadssajt homeq.se. Intresset är stort. Bara under tisdagsförmiddagen registrerade sig 3 000 personer på sajten, berättar Hedi Kurda som är vd på HomeQ.

– Det har fullkomligt exploderat. Det är helt ofattbart, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte se vilken ort någon registrerar sig ifrån – den typen av data lagras inte, men vi vet vart trafiken kommer ifrån, och i dag när samarbetet lanserades är det till 95 procent från Göteborg.

Hedi Kurda, vd på HomeQ.. Bild: Crelle Photography

HomeQ finns på över 30 orter. I Göteborg har de varit verksamma sedan ungefär tre månader tillbaka. Men det är först nu när samarbetet med Fastighetsägarna är klart som antalet fastighetsägare och lägenheter på sajten kommer börja växa rejält. Men mer än så vill inte Hedi Kurda avslöja om vad som väntar.

– Vi kommer att offentliggöra successivt vilka som tillkommer. Det kommer nog att vara en blandning av stora och små fastighetsägare.

LÄS MER: Premiär för ny bostadssajt i Göteborg

Kötid spelar roll

Anledningen till att Fastighetsägarna lämnade Boplats var för att de inte ville rätta sig efter det nya regelverket om att strikt följa kötiden för lägenhetstilldelning.

På HomeQ kommer vissa fastighetsbolag att gå efter köpoäng, medan andra inte gör det, något som kommer att framgå av de olika annonserna. Men oavsett vilket, spelar kötiden roll när de sökande presenteras för fastighetsägaren.

– Alla sökande visas i köordning. Om du har längst kötid kommer ditt namn att vara högst upp. Men om fastighetsägaren anser att någon annan har större behov kan de skicka erbjudandet till plats åtta eller plats tvåhundra i stället. Systemet ger en ökad flexibilitet jämfört med ett strikt kösystem, säger Hedi Kurda och tillägger att det också går att ställa in andra visningsalternativ efter slumpen eller först till kvarn.

Olika hyresvärdar har också olika kriterier. Men de vanligaste, enligt HomeQ själva, är inkomstkrav om tre gånger månadshyran, avsaknad av betalningsanmärkningar, skuldsaldo, skuldsanering och personlig konkurs.

LÄS MER: Risk att kötiderna blir ännu längre på Boplats

"Inte så att fler exkluderas"

Sajten är gratis att använda till skillnad från Boplats som kostar 100 kronor per år. Men det krävs en hel del andra uppgifter för att kunna söka lägenheter via sajten. Bland annat identifikation via BankID samt anställnings- eller studieintyg för att säkerställa inkomst.

Innebär det hårdare krav på de sökande?

– Nej. Det finns i princip inga krav på vår plattform som inte redan finns hos privata fastighetsbolag. Klarar du inte kraven på HomeQ klarar du inte kraven på Boplats. Det är inte så att fler exkluderas, säger Hedi Kurda.

– Det enda som vi gör, till skillnad från andra platser, är att vi automatiserar bakgrundskontroller i stället för att man ska ha anställda som går igenom dem manuellt. Det är samma kontroller fast i ett tidigare skede.

En annan skillnad mot Boplats är att man inte kan söka hur många lägenheter som helst. Vid varje given tidpunkt kan man som mest ha tre aktiva intresseanmälningar. Tanken är att underlätta arbetsbördan för fastighetsägarna, samt snabba upp tilldelningsprocessen.

– Om du har lämnat in 25 intresseanmälningar kanske du bara gjorde det för att se vad du skulle kunna få. Det är mer vanligt än man tror. Men när hyresvärden erbjuder kontrakt ökar risken att du säger nej. Hyresvärden kommer då erbjuda lägenheten till fler. Det är onödigt slöseri med tid, säger Hedi Kurda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.