Så firar göteborgarna midsommar

Sedan 2014 har HR-strategen Paola Sievers på Sahlgrenska haft som tradition att ordna midsommarfirande för sjukhusets utlandsrekryterade specialister och deras familjer. I år skålade sällskapet för Ukraina.
– Det är en trevlig högtid. Vi har faktiskt sill i Ukraina också, säger kardiologen Tatiana Pylova som firar sin första midsommar i Sverige.

ANNONS
|

På bordet står blomstervaser, Sverigeflaggor och halvdruckna snapsglas. Här har sällskapet på 19 personer precis avnjutit en midsommarlunch med en twist. Förutom sill och potatis har det serverats ukrainsk äggsallad, polska piroger och en en mängd andra internationella specialiteter. Alla gäster har nämligen tagit med sig mat som är typisk för deras hemländer.

– Det är alltid mycket spännande saker som man aldrig har provat innan, säger en strålande glad Paola Sievers.

Det enda som har kunnat stoppa midsommarfirandet hos Paola Sievers sedan starten 2014 är pandemin. ”Jag missade till och med min systers bröllop för att hon valde att gifta sig på midsommar,” säger hon.
Det enda som har kunnat stoppa midsommarfirandet hos Paola Sievers sedan starten 2014 är pandemin. ”Jag missade till och med min systers bröllop för att hon valde att gifta sig på midsommar,” säger hon. Bild: Josefine Stenersen

Paola Sievers är HR-strateg på Sahlgrenska. Sedan 2014 har hon ordnat midsommarfiranden för sjukhusets utlandsrekryterade specialistläkare och sjuksköterskor och deras familjer i sin sommarstuga. Hon gör det för att få dem att känna sig välkomna, skapa gemenskap, men också för att hon älskar att möta nya människor och kulturer.

ANNONS

– Det är så roligt att få bjuda på våra traditioner. Vi kanske inte har Eiffeltornet eller Colosseum, men vi har en fantastiskt vacker natur.

Har skålat för Ukraina

I år är flera ukrainska läkare och forskare med på festen. Under lunchen skålade de tillsammans för Ukraina. Paolas förhoppning är att kunna erbjuda en paus mitt i all oro som kriget ger upphov till, men också ett forum för att prata om det som händer.

Tatiana Pylova, kardiolog och forskare, firar sin första midsommar i Sverige.

– Det är en trevlig högtid. Vi har faktiskt sill i Ukraina också, säger hon.

Endokrinologen Natalia Muz berättar att Ukraina har en högtid som liknar midsommar.

– Det heter Ivanа-Kupala. Vi har blomsterkransar då med, och på kvällen kastar vi dem i vattnet. Det håll som de flyter åt ska visa var ens framtida partner finns.

Traditionsenligt firande i Slottsskogskolonin

Bland de som var först ut med att resa midsommarstången var midsommarfirarna i Slottsskogskolonin, där det firats midsommar i över 100 år.

Redan vid 10-tiden på förmiddagen var förberedelserna på dansbanan i full gång.

I ett hav av gröna blad och blommor står kolonisterna och klär midsommarstången.

–Jag behöver mer blommor, ropar femåriga Signe Norrby.

Hon är noggrann i sitt arbete – inte en fläck ska lämnas odekorerad

ANNONS

Uppvuxen på kolonin

Signe har praktiskt taget växt upp i kolonin. Hennes pappa Tore Norrby är nämligen ordförande.

– Hoppas Majornaborna hittar hit idag. Men det tror jag, det brukar komma väldigt mycket folk, säger han och kisar mot solen.

– Vi får se om det blir regn lagom till ett när vi reser stången.

Men för ovanlighetens skull är inte ett moln i sikte den här midsommaraftonen.

Midsommarfirande i Slottsskogskolonien. Signe Norrby.
Midsommarfirande i Slottsskogskolonien. Signe Norrby. Bild: Josefine Stenersen

Birgitta Danielsson och Marit Johansen har sökt skydd i skuggan och är sysselsatta med att binda de stora blomsterkransarna som ska sitta på stången.

– Det är tionde året jag binder kransar här, berättar Birgitta.

Hon menar att det inte finns någon hemlighet bakom den perfekta kransen, bara övning.

– Jag har jobbat på förskola så jag har bundit många kransar till barnen.

Midsommarfirande i Slottsskogskolonien. En tradition lika gammal som kolonin själv.
Midsommarfirande i Slottsskogskolonien. En tradition lika gammal som kolonin själv. Bild: Josefine Stenersen

Klassiskt firande

I mer än hundra år har kolonister och andra göteborgare samlats i kolonin för att fira midsommar tillsammans. Festen brukar inledas gemensamt vid dansbanan och sedan fortsätta i stugorna.

– Jag kommer hit varje år. Det är så vackert och genuint och så blir det folkdans. Det innehåller allt, säger Marit Johansen.

Klockan närmar sig ett och det börjar strömma in mer folk. Våfflor gräddas, jordgubbar skivad och grädde vispas inne i kiosken. En dragspelare underhåller med gamla sommarklassiker i väntan på att stången ska resas.

ANNONS

Så slår klockan hel och stången kommer på plats, med viss möda och till stort jubel.

– Nu blir det dans! ropar Tore.

LÄS MER:Så firas sommaren runt om i världen

LÄS MER:SMHI:s midsommarsmocka – upp mot 30 grader i Göteborg

LÄS MER:Så mycket dricker vi på midsommar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS