Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Ju högre valdeltagande desto större legitimitet för resultatet”, säger Kia andreasson, MP.

Så fick Kia Andreasson med sig övriga partier

Högt valdeltagande och gott om tid att informera väljarna. Så lyckades Kia Andreasson (MP) övertyga övriga partier att folkomröstningen om trängselskatt ska hållas i samband med höstvalet.

Nu har en bred och blocköverskridande majoritet satt ner foten om folkomröstning om trängselskatt. Alla, utom KD, vill ha den i samband med allmänna valet i september nästa år.

Det är Kia Andreasson (MP) som övertygat övriga partier. Miljöpartiet har nämligen haft valdagen i september 2014 som sitt favoritdatum hela tiden. S och V har tidigare önskat ha omröstningen så tidigt som möjligt och sedan landat på EU-valdagen i maj.

Även allianspartierna har förordat EU-valet. Men nu har också M och FP hoppat på yrkandet om folkomröstning i samband med höstvalet. Kristdemokraterna lägger ett eget förslag om att ha omröstning den 16 mars.

– Det var bra argument som segrade och jag är jättenöjd. Ju högre valdeltagande desto större legitimitet för resultatet, säger Kia Andreasson.

Ett annat skäl som MP lyfter fram är att det finns god tid att möta väljarna och förklara hur trängselskatten och det västsvenska paketet hänger ihop och varför dessa satsningar är viktiga innan folkomröstningen.

– En del partier tänkte först att den här frågan kommer att bli för dominant i samband med valkampanjen inför de allmänna valen. Men det tror inte jag. Det finns utrymme för andra frågor också, säger Kia Andreasson.

Vilket parti var svårast att övertyga?

– Det har böljat fram och tillbaka, men det är som domino. Ändrar sig en följer de andra efter.

Skälet till att S ändrat sig är att en folkomröstning passar bättre i samband med höstvalet.

– Då är det också val till riksdag och region och alla dessa nivåer finns med i beslutet om trängselskatt. Däremot finns ingenting gemensamt mellan folkomröstningen om trängselskatt och EU, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Jonas Ransgård (M) säger att det finns argument för olika datum, men M vill gå vidare och inte hamna i diskussioner om formfrågan, utan fokusera på sakfrågan. Därför blev det också ja till folkomröstning i samband med höstvalet.

– Nu ska vi kampanja för att det blir ett ja till trängselskatt, säger han.

Allianskollegan David Lega (KD) är dock inte nöjd:

– Det är så många andra viktiga frågor som kommer att skymmas av trängselskatten om folkomröstningen sker samtidigt som allmänna valet.

Vägvalets Theo Papaioannou är mycket nöjd.

– Detta är en delseger för Vägvalet. Först fick vi igenom en folkomröstning och nu ska den genomföras i samband med allmänna valet nästa höst. Det är bra att det blir ett högt valdeltagande, då kan ingen kritisera utslaget efteråt.

FAKTA/Det händer nu

Frågan om folkomröstning om trängselskatt kommer upp på kommunstyrelsens bord på onsdag. Både datum och frågeställning i omröstningen ska beslutas.

Sedan ska ärendet vidare för beslut i fullmäktige. Det blir ­troligtvis torsdag 5 september.

I fullmäktige är alla partier, utom Vägvalet och SD, positiva till Västsvenska paketet och till trängselskatter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.