Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så expanderar Svenska mässan vid Korsvägen

En ny huvudentré med terrass och en 30 våningar hög hotell- och kontorsbyggnad vid Korsvägen. Svenska mässan fortsätter att expandera och första spadtaget tas redan i år.

Svenska mässan fortsätter sin stora satsning på att öka sin kapacitet, som kommer att kosta mellan 4 och 5 miljarder kronor fram till 2030. GP har tidigare berättat att mässan blir ett plan högre och att utbyggda entréer och nya mötes- och eventlokaler är på gång.
Nu presenteras den sista delen i expansionsplanen, där fokus ligger på huvudentrén vid Korsvägen. 
– Detta är den sista pusselbiten, en spännande del där vi har stora planer på att bygga en ny huvudentré och hotellbyggnad, som också kan inrymma kontor och mötesdelar, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef Svenska Mässan, där Gothia Towers ingår.

LÄS MER: Så ska Svenska mässan bli två fotbollsplaner större

Blir mässans högsta torn

Tornet kommer bli mässans högsta, drygt 30 våningar och över 100 meter högt, och kommer att utöka hotellkapaciteten med cirka 350 hotellrum. Den nya terrassen kommer att ligga ovanför huvudentrén.
– Mat är en viktig reseanledning och vi jobbar med en mängd olika matkoncept, både restauranger och catering-verksamhet. Vi vill utveckla våra matkoncept ännu mer och en del av den satsningen är en utomhusterrass som vi vill passa på att etablera ovanför den nya huvudentrén vid Korsvägen, säger Carin Kindbom.
Svenska mässan har ökat sina besök med 30% de senaste två åren och ser i dag att de har en kapacitetsbrist som gör att de inte kan ta emot alla förfrågningar de får. 
– Vi behöver påskynda expansionen för att ta till vara på våra möjligheter att växa internationellt och attrahera fler besökare till staden. Vår vision är att skapa Europas mest attraktiva mötesplats, säger Carin Kindbom.

LÄS MER: Mässan tornar upp sig ännu mer


Hur kommer Göteborgarna att märka av er expandering?
– Väldigt mycket, hoppas vi! Vi vill bli en mer öppen anläggning och en större del av staden. Markplanet kommer att bli mer öppet för göteborgarna, som en stadsdel lite grann. Vi har ett väldigt fint cityläge som faktiskt särskiljer sig mycket i den europeiska konkurrensen, det vill vi nyttja för att integrera stadslivet mer i vår verksamhet.

Med en utbyggd entré hoppas mässan kunna öka kapaciteten, för att kunna ta emot fler besökare och arrangera olika typer av evenemang samtidigt. Ytterligare en hotell- och kontorsbyggnad, belägen vid Mölndalsån, ska byggas till 2030. Målet är en total hotellkapacitet på cirka 2 000 rum.

En begäran om planbesked för utbyggd huvudentré och en hotell- och kontorsbyggnad vid Korsvägen lämnades idag in till Göteborgs stad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.