Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Så enkelt kan du skänka en julgåva till en hemlös

Jultallrik, havregrynsgröt eller varma kängor. Inför den stundande vintern och kallare väder tar Göteborgs Räddningsmission krafttag för att hjälpa de hemlösa i staden. Och det är enklare än någonsin att hjälpa.
– Behoven för de hemlösa förändras inte. De behöver alltid mat, trygghet och någon som bryr sig, säger Katerina Ingenlath, kommunikations- och inslamlingschef vid Göteborgs Räddningsmission.

Nu börjar temperaturen sjunka och julen närma sig. Många kan känna att man gärna vill hjälpa de hemlösa i staden men vet inte riktigt hur man bäst kan göra det.

Göteborgs Räddningsmission är en ideell förening i staden som arbetar med såväl akuta som förebyggande insatser för att skapa långsiktig förändring för människor.

– Vi jobbar samtidigt med kommunen med långsiktiga förändringar för de hemlösa, men stöttar man de akuta insatserna ger det oss möjlighet att fånga upp de här personerna och starta långsiktiga förändringar, säger Katerina Ingenlath, kommunikations- och insamlingschef vid Göteborgs Räddningsmission.

Swishar man för en specifik julgåva så går pengarna direkt till det angivna på önskelistan. . Bild: Göteborgs Räddningsmission
Swishar man för en specifik julgåva så går pengarna direkt till det angivna på önskelistan. . Bild: Göteborgs Räddningsmission

Swisha för jultallrik eller varma kängor

Inför julen har man därför startat en speciell kampanj där givare kan swisha en summa för en specifik gåva, exempelvis en jultallrik eller ett par varma kängor. För några tjugolappar kan man garantera en människa utan tak över huvudet en ordentlig frukost ett par dagar i rad.

– De här önskelistorna använder vi varje år sedan vi grundades 1952. Behoven för de hemlösa förändras inte, de behöver alltid mat, trygghet och någon som bryr sig. Önskelistorna är ett väldigt konkret exempel på hur man kan bidra till förändring, säger Katerina Ingenlath.

Som enskild privatperson är det svårt att påverka de strukturella problemen kring hemlöshet, som exempelvis bostadsbristen, men Katerina Ingenlath menar att det är de små insatserna från vanliga människor som gör deras arbete möjligt.

– På en personlig nivå kan man stötta organisationer som arbetar med hemlösas frågor genom att bidra till mat eller en säng för natten och de akuta insatserna leder sedan till långsiktig förändring. Stöttar man genom de här specifika insatserna så vet man också som privatperson precis var pengarna hamnar, säger Katerina Ingenlath.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.