Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så drabbas studenter av Brexit

Ett eventuellt utträde kan göra det svårare för svenskar att plugga i Storbritannien.

För svenskar som vill plugga utomlands är Storbritannien det populäraste valet efter USA. Varje år lockar klassiska universitet som Oxford och Cambridge över 5 000 svenska studenter. 


En av dem som valt Storbritannien är studenten Stefan Westman. För några veckor sedan lämnade han studierna på Handelshögskolan för att göra praktik på Svenska Handelskammaren i London. Hans praktikperiod har fått en minst sagt dramatisk inledning på grund av förra veckans folkomröstning. 
– Vi arbetar med 400 svenska medlemsföretag som verkar på den brittiska marknaden. Eftersom Brexit skapat en osäkerhet kring framtiden är det många som vänder sig till oss med frågor, säger han.


Resultatet av folkomröstningen har också påverkat hans privatekonomi eftersom han får betalt i svenska kronor.
– Nu får jag mer kronor per pund så det blir billigare för mig att köpa saker och betala hyra, säger Stefan Westman. 
De flesta britter han pratar med är förtvivlade över valresultatet. Han säger:
– Eftersom London är ett av världens främsta affärscentrum och en multikulturell stad så skiljer sig invånarnas åsikter mot personer i övriga delar av landet.  


Även studenter på hemmaplan kan påverkas om Storbritannien lämnar unionen. På femte våningen i samhällsvetenskapliga biblioteket i Göteborg sitter Åsa Corneliusson med sin laptop. Hon har läst statsvetenskap och sociologi och funderar på att göra en utbytestermin framöver. I nuläget är hon osäker på om Storbritannien är ett möjligt alternativ.
– Allting känns väldigt oklart just nu. Jag vet inte om det kommer finnas förutsättningar för att göra utbyte via Erasmus om Storbritannien lämnar EU, säger hon. 


Hon är bekymrad över vad som ska hända med den fria rörligheten i Europa framöver. Men det är inte sin egen situation hon är oroad för.
– Jag kan alltid välja att plugga i ett annat land men det är inte alla som har den möjligheten, säger hon.


Svenskar i Storbritannien betalar idag samma låga terminsavgifter som britterna själva eftersom båda länderna är med i EU. Om landet lämnar unionen kan svenskar komma att behöva betala samma höga avgifter som personer från länder utanför EU gör. Det skulle göra att färre väljer att studera där. Det kan också bli färre brittiska studenter som kommer hit på utbytesterminer, tror Mikael Kågebäck som är doktorand i datavetenskap på Chalmers. 
– Men jag har svårt att tro att forskarvärlden skulle bli mindre samarbetsvänlig över landsgränserna. Då skulle man skjuta sig själv i foten, säger han.


En annan Chalmersdoktorand är Maxime van den Bossche. Han kommer från Belgien och säger:
– På midsommar träffade jag en utbytesstudent från Storbritannien. Han var bedrövad eftersom pundet går ner så mycket. Som många andra studenter inom vårt område vill han jobba över hela världen men hans rörlighet kan begränsas om Storbritannien lämnar EU.


Svenskar som pluggar i Storbritannien behöver inte oroa sig för att deras studiestöd ska påverkas. CSN meddelade igår att de nuvarande reglerna för utbetalningar gäller tills Storbritannien formellt lämnat EU. Det innebär att alla som sökt studiemedel för det kommande året får studiemedel precis som vanligt. Lånen och bidragen betalas ut i svenska kronor och påverkas därför inte direkt av pundets valutakurs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.