Så döms nazistledaren efter NMR-demonstrationen

NMR trotsade polisens order under demonstrationen i september förra året. Efter detta döms nu nazistledaren, och nu även riksdagskandidaten, Simon Engelin för ohörsamhet mot ordningsmakten. I samband med ett polisingripande fyra månader senare begick han nästa brott. Även det döms han för.

ANNONS
LocationGöteborg||

Den 30 september förra året demonstrerade flera hundra nazister från Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Då trotsade NMR polisens order. Demonstrationståget avvek från den demonstrationsväg de fått tillstånd att vandra längs. Istället för att vandra den väg till Scandinavium som polisen hade angett försökte nazisterna istället att att vandra upp längs Örgrytevägen och förbi Svenska mässan under den pågående Bokmässan.

Då uppstod tumult och flera personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, men förundersökningen har lagts ner eftersom det inte gick att styrka brott.

Simon Engelin, då lokal gruppchef i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som var ansvarig för demonstrationen åtalades dock för ohörsamhet mot ordningsmakten. Åklagaren skrev i stämningsansökan att Engelin har "underlåtit att efterkomma polisens befallning för ordningens upprätthållande på platsen. Trots befallningen om återgå till anvisad väg, som uttrycktes i ord, gester och kroppsrörelser av polismännen på plats har Engelin trängt sig emellan och förbi polismännen".

ANNONS

LÄS MER:Rättegång mot nazistledare skjuts upp

Videoupptagning från kroppskameror

Som bevis mot Simon Engelin finns det videoupptagningar från polisens kroppskameror.

Men Engelin nekar till brott.

I samband med att rättegången mot honom skulle starta lämnades ytterligare ett åtal in. Då rörande våldsamt motstånd i samband med att NMR delade ut flygblad i Göteborg den 13 januari i år. De möttes då av motdemonstranter och stämningen blev hätsk. Enligt åtalet ska nazisterna ha gjort en rusning längs husväggen. I samband med händelsen försökte en polisman omhänderta Engelin som ska ha ”satt sig till motvärn genom att kränga med kroppen och slita sig loss” för att hindra ingripandet, enligt åtalet.

– Ingen kommentar, var hans svar på förhörsledarens frågor.

LÄS MER:NMR-ledare åtalas efter nazistmarschen

Döms till dagsböter

I dag är Simon Engelin en av riksdagskandidaterna i partiet, som GT skrev först. Han är det femtonde namnet på riksdagslistan och tredjenamnet till Västra Götalands läns landsting. På partiets riksdagslista presenteras han också som "Valkampanjsansvarig i Västra Götaland", samt i Kungälv.

Nu har han dömts till dagsböter på 12 500 kronor för både ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd.

I domen står det att det på filmerna från händelsen hörs hur polisen skriker "backa" ett flertal tillfällen. De visade också med gester och händer att NMR inte fick avvika från den anvisade vägen. Man ser också, enligt domen, att Simon Engelin försöker ta sig emellan poliserna: "Mot den angivna bakgrunden är det enligt tingsrätten visat att Simon Engelin ingått i folksamlingen och att han inte har följt polisens befallning att återgå till anvisad väg", skriver rätten.

ANNONS

De konstaterar att det är osannolikt att han inte skulle ha uppfattat polisens befallning.

I domen framgår det att Simon Engelin, under sitt förhör, valt att inte uttala sig om detta brott.

"Efterhandskonstruktion"

Rörande det våldsamma motståndet har han dock sagt att han blev sprutad med pepparspray i ögonen av en "okänd person" som inte identifierade sig som polis, och han påstår att han heller inte såg hur denna person såg ut.

"Eftersom det fanns motdemonstranter på platsen trodde han att det var en av dem som tog tag i honom", står det i domen.

Det framgår också att han uttryckt att det var en "skrämmande situation". "När han blev sprejad med pepparsprej framkallade det en panikkänsla som han inte kunde kontrollera. Han kunde inte se något eftersom han blev helt förblindad".

Polismannen som tog ett grepp om Simon Engelin uttrycker dock att hans polisuniform och gula polisväst borde ha gjort att nmr-ledaren borde ha förstått att han var just polis.

Tingsrätten i sin tur anser att Engelins version är en efterhandskonstruktion och dömer honom för våldsamt motstånd.

ANNONS