Så dämpar du höstångesten

ANNONS
|

Förväntningarna på semestern var som alltid höga i Sverige inför sommaren. Men sommaren var kort – och det mesta regnade bort. Under både juni och juli regnade det mer än 50 procent mer än vad det brukar.

Att se våra semesterförhoppningar krossas kan få allvarliga konsekvenser, säger Gunnar Ahlborg docent i medicin vid Sahlgrenska akademin och expert på stress.

– Vi vill så mycket med sommaren. Det gör att vi kanske inte hinner med det viktigaste, att varva ner. Om våra planer inte heller blir som vi tänkt oss så kan det leda till konflikter.

Det kan göra att jobbstressen aldrig hinner försvinna, utan i stället byggs på med frustrationer under sommaren. När arbetshösten så kommer är vi inte redo att ta tag i de nya utmaningarna.

ANNONS

– Det kan bli kaotiskt om du inte hunnit återhämta dig inför jobbstarten. Är du redan i riskzonen för att bli deprimerad kan slutet på semestern öka risken för ångest, säger Gunnar Ahlborg.

Hitta fokus igen

För att minska pressen tycker stressexperten att det är viktigt att försöka glädjas åt det som varit bra, och skoja om det som varit dåligt. Semestern behöver inte vara perfekt.

För den som inte hunnit varva ned är det extra viktigt att försöka dämpa smällen när jobbet väl kommer.

– Prata igenom de första veckorna med chefen och dina kollegor. Då kan du fokusera på det viktiga.

Men det är inte bara arbetet som står under press efter semestern. På Göteborgs familjerådgivning ökar antalet besök när hösten väl drar igång.

– Det är par som märker att alla problem inte löste sig bara för att det blev sommar, säger enhetschefen Christina Svensson.

Hon jobbar även med kriscentrum för män, där besökarna har olika sociala- eller relationsproblem. Där är sommarens inverkan än mer tydlig.

– När de ser andras semesterlycka är ångesten som ett slag i ansiktet. Därför är det många som dyker upp under sommaren med nya problem.

För de som är i en relation som pressas av höstens antågande ger Christina Svensson ett klassiskt råd.

ANNONS

– Lyssna på varandra och prata igenom vad ni känner. Ställ inte för höga krav på att allt ska fungera bara för att arbetet drar igång.

På jobbet:

* Värm upp. Börja fundera över jobbet och dina uppgifter någon dag innan så att starten inte blir en chock.

* Planera. Kom överens med chef och kollegor om vad du måste fokusera på, och vad som kan vänta.

* Stanna vid kaffemaskinen. Stressen minskar om arbetsplatsen är social och avslappnad.

I relationen:

* Kommunicera. Prata igenom vad som oroar inför hösten. Då ökar förståelsen för stress hos varandra.

* Ta det lugnt. Om höststarten kräver mycket energi kan man inte ställa för höga krav på relationen.

* Minska förväntningarna. En semester kan inte lösa alla problem. Sök hjälp om det behövs.

I värsta fall:

* Det är 119 dagar kvar till jul. I år ligger den särskilt bra och för bara två semesterdagar får du ledigt i elva dagar.

ANNONS