Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blandad kompott med både ris och ros. Så kan påskvädret  i Göteborgsområdet beskrivas. Bild: Gorm Kallestad
Blandad kompott med både ris och ros. Så kan påskvädret i Göteborgsområdet beskrivas. Bild: Gorm Kallestad

Så blir vädret under påskhelgen

Påskhelgen ser ut att inleda fint i Göteborgsområdet med sol på både skärtorsdagen och långfredagen – sedan kan det vara läge att fram paraplyet under påskafton och påskdagen. Annandagen är vädermässigt fortfarande en joker.

Påsken är en tid då många vill komma ut – en rekommendation även i coronatider så länge vi inte blir allt för närgångna.

De som har tillgång till båt eller fritidshus ser gärna till att fixa eller röja medan andra passar på att njuta av naturen där det händer mycket nu. Knoppar brister, fåglar återvänder och växtligheten börjar ta fart.

Skiljer 35 dagar

Men – som så många andra gånger hänger upplevelsen ofta på vädret. Den som minns sina påskhelger minns också att väderleken kan skilja en del – från snö och stelfrusna fingrar till rena högsommaren med badpremiär.

Kan bli aktuella under skärtorsdag och långfredag. Bild: Hasse Holmberg / TT
Kan bli aktuella under skärtorsdag och långfredag. Bild: Hasse Holmberg / TT

Inte så konstigt egentligen.

Påskdagen inträffar tidigast den 22 mars och senast den 25 april – däremellan är det 35 dagar vilket gör att vårkänslan kan skilja en del. Dock är den 9:e april ett datum att komma ihåg – det är själva medeldatumet för påskdagen medan den 19:e april är den mest förekommande.

I fjol var påskhelgen, 18-22 april, varm och go.

Ett sommarskönt högtryck gjorde entré över södra Sverige och låg enligt SMHI kvar till Valborg då kylan från norr började leta sig neråt.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Så ser prognosen ut

I år blir det inte lika gott ute – men inledningen av påsken ser ut att blir riktigt fin i Göteborgsområdet och i stora delar av Västsverige.

– På skärtorsdagen och långfredagen ser vädret ut att bli lugnt, som Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI uttrycker det.

Hon fortsätter:

– Ett och annat moln kan passera, särskilt under fredagen, men överlag blir det soligt och klart. Mitt på dagen kan det bli upp mot tio grader. Ingen blåst förutom lite vind längs kusten, säger hon.

Påsk – då ger sig många ut. Umgås dock inte för tätt i coronatider. Bild: Gorm Kallestad
Påsk – då ger sig många ut. Umgås dock inte för tätt i coronatider. Bild: Gorm Kallestad

Moln smyger sig in

Resten av påsken är mer osäker.

– Vi har en del moln som tycks på väg in så under påskafton och påskdagen kan det bli regn till och från i landets västra delar. Men det är fortfarande osäkert hur molnen rör sig så det är svårt att sia om hur mycket nederbörd det blir – och var, säger Sofia Söderberg.

Även om det blir molnigt och regnigt under påskafton och påskdagen så behöver det inte bli så mycket kallare.

– Temperaturen dagtid ser ut att ligga runt sju, åtta grader, säger Sofia Söderberg.

Annandagen är vädermässigt en joker.

– Det är svårt att säga något med säkerhet. Dagen inleds troligen grått, sedan kan det lätta efterhand och till med bli lite sol, säger Sofia Söderberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.