Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tomten får montera (h)jul på sin släde om han ska ta sig fram i Västsverige, i alla fall enligt meteorologernas prognos. Bild: TT

Så blir vädret i Göteborg på julafton

Väntar snö eller barmark för tomten i Göteborg på julafton?
Här är svaret – enligt meteorologen.

Har kylan och snöpudret de senaste dagarna fått dig att drömma om en vit jul i Göteborgsområdet där tomten ska komma med släde dragen av renar?

Sorry, du lär blir besviken.

Regn och fem plusgrader är vad som väntar.

– Med största sannolikhet blir det så. Halmstrået för den som hoppas på motsatsen är att vädret slår om. Och med väder vet man som bekant aldrig, omständigheterna kan ändras snabbt och i vår värld är en vecka en ganska lång tid, säger Ingrid Eronn, jourhavande meteorolog på väderprognosföretaget Foreca.

LÄS MER: Så har julvädret varit de senaste tio åren

Lågtryck över Göteborg

Frågetecknet för Ingrids och hennes kollegor är bland annat om det lågtryck som i nuläget tycks går rakt över Göteborgsområdet istället tar en sydligare bana – och därmed öppnar för att kyligare luft skulle kunna dra ner över Västsverige.

– Men erfarenhetsmässigt är det tyvärr inte mycket som talar för det, de här lågtryckens banor brukar vara ganska säkra, säger Ingrid Erron till GP.

Här finns snön

Den som vill ha en vit jul beger sig lämpligen till Värmland och Dalarna.

– Samtidigt ska man ha i planeringen att det kan bli besvärligt i trafiken eftersom det kan bli en del snö och även halt på vägarna norröver.

Även i Västsverige finns anledning att varna för halt väglag i slutet av veckan och i helgen enligt meteorologen.

– Temperaturen lär ligga runt nollan och lura med risk för regn och blötsnö och en bit in i landet kan det bli minusgrader, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.