Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En mugg med nyskördade svenska jordgubbar. Bild: Jessica Gow/TT
En mugg med nyskördade svenska jordgubbar. Bild: Jessica Gow/TT

Så blir tillgången på jordgubbar till midsommar

Svenska jordgubbar, helst lokalproducerade. Det är målbilden för midsommarbordet. Men trots idogt planerande av odlare för att tajma skörden blir det ofta lite fel – så även i år.
– Den som vill ha färska svenska jordgubbar får ställa klockan tidigt, annars riskerar man att bli utan, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare till Sveriges bärodlare.

Boven i dramat är det oförutsägbara sommarvädret. Förra året kom värmen tidigt och jordgubbarna mognade för snabbt. I år har kylan, frosten och regnet ställt till det på olika håll.

– Det är så mycket som kan hända. Nu har vi haft en del otroligt lokala, väldigt dramatiska oväder. En större odlare i Skåne fick 40 millimeter regn på kort tid denna vecka, det förstörde ett antal fält. En annan odlare på Visingsö drabbades av ett riktigt regnoväder med hagel stora som körsbär och allt förstördes på några minuter, säger Magnus Engstedt.

Att skydda sig från den här typen av händelser är inte lätt.

– Man kan näta in men det kostar otroliga pengar. Det finns ett 150-tal hektar tunnlar med bär som skyddar men det är en mindre del av den totala bärodlingen. Annars är man väldigt utsatt för väder.

"Skapligt bra" i år

Han berättar att 15 procent av den årliga odlingen av jordgubbar konsumeras på midsommar. Därför planerar odlarna produktionen så att det blir en rejäl midsommarskörd.

– Men hur än man gör misslyckas man. I år blir det ändå skapligt bra. De flesta svenskar kommer att få njuta av svenska jordgubbar men inte alla. Det är mycket bättre än förra året även om det inte blir jättemycket lokalodlade bär för alla.

I Göteborg blir det enligt honom svårt att få tag på nyplockade lokala jordgubbar. De flesta kommer att få nöja sig med bär från Skåne som kan vara en dag gamla.

– Det är gott det med. Men vill man ha lokala bär får man ställa klockan tidigt och ställa sig i kö, säger han.

De sydligare länen – Kalmar, Blekinge, Halland och Skåne – har ett bättre läge än resten av landet.

– Det är varmare där. Det är inga stora avstånd men det gör stor skillnad för odlarna. Längre upp blir det inte så mycket bär nu, men desto mer efter midsommar.

Blir jordgubbarna billigare då?

– Det är inte så enkelt. Om det är varmt mognar det fram mer bär och tillgången ökar. Men i varmt väder ökar också suget efter jordgubbarna. Det är omöjligt att ställa den prognosen. Det ett samspel mellan tillgång, efterfråga, pris och väderlek.

Varför är svenska jordgubbar så eftertraktade?

– Det är ingen myt att svenska jordgubbar är bättre. Ju mera lokalt desto godare eftersom de oftast är plockade samma dag. De har bättre smak och kvalité. Bär som importeras från utlandet är plockade fyra-fem dagar sedan i ett mera omoget stadium och smakar mycket mindre som jordgubbar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.