Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så blir nya tekniska gymnasiet

Fem utbildningar samlas under ett tak när Göteborg bygger ett nytt gymnasium för första gången på över 20 år. – När man går förbi ska det synas vad det är för byggnad. Utbildningarna ska komma ut och visa upp sig, säger PerEric Persson ansvarig arkitekt på KUB arkitekter.

I dag går eleverna på Lindholmens tekniska gymnasium till skolan i gamla industrilokaler. Men efter nyår sätts spaden i jorden för en ny gymnasiebyggnad på Lindholmen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är första gången sedan 1993 som en ny gymnasieskola byggs i Göteborg. 

I den nya skolan ska elever som studerar, industriteknik, teknik, sjöfart, el och vvs samlas under ett och samma tak. 

Fem våningar hög skola

– De tekniska utbildningarna har gjort stora steg under lång tid. Det gör att vi behöver nya faciliteter för att erbjuda modern utrustning och lokaler för att helt enkelt vara den moderna utbildning som behövs för att arbete som till exempel elektriker eller inom industrins tekniska delar, säger Tomas Berndtsson, utbildningsdirektör i Göteborgs stad. 

Den nya skolan ska mäta 50 gånger 55 meter och ska sträcka sig fem våningar upp i luften på en yta som i dag är parkering i det sydvästra hörnet av Lindholmen. 

– Vi får också samordningsvinster genom att samla alla de här tekniska utbildningarna i gemensamma lokaler. Både vad gäller teknisk utrustning, men också lärarkompetens, säger Tomas Berndtsson. 

Solceller och svetslokaler

För att byggnaden ska smälta in i miljön blir det en fasad av tegel och det sågtandade taket ska vara täckt av solceller. 

Tanken är att husets utsida ska spegla verksamheten på insidan. Rör, elledningar, solpaneler och tekniska installationer ska vara fullt synliga på fasaden och på bottenplan ska industri- och svetslokaler ligga för att visa vilken verksamhet som finns i byggnaden. 

Tanken är också att lokalerna ska vara lätta att bygga om för att anpassa lokalerna efter behov. 

– Det var över 20 år sedan vi byggde ett gymnasium. Då vill vi att det ska spegla verksamheten och det här blir en ganska unik byggnad. Vi har inte hittat några referensprojekt med ett tekniskt gymnasium i den här omfattningen, utan har jobbat nära verksamheten för att få fram de behov som de har, säger Ulrika Videli, projektledare på lokalförvaltningen. 

Vill se högre politiska ambitioner

Skolan beräknas ha invigning till höstterminen 2020. Då ska omkring 1 000 elever få plats i de nya lokalerna. Enligt Västsvenska handelskammaren är det ett steg i rätt riktning, men de efterfrågar högre politisk ambition.

– De styrande politikerna ser inte det långsiktiga perspektivet utan tillgodoser bara de elever som har kommit in just nu. Ska Göteborg och Västsverige vara konkurrenskraftiga måste rätt kompetens finnas och då måste vi få fler att söka sig till tekniska utbildningar, säger Åsa Vikner som jobbar med kompetensförsörjningsfrågor på Västsvenska handelskammaren. 

I våras träffades Västsvenska handelskammaren, fackförbunden och politiker för att lyfta oron om hur många platser skolan ska ha. I samband med att staden växer finns också planer på fler skolor, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd. 

– Sen kan man aldrig veta exakt hur framtiden kommer bli. Men det är viktigt att den kommunala gymnasieskolan är ett attraktivt alternativ som eleverna vill söka sig till. Det här blir en expansion och en modern utbildning så vi tror att vi är rätt ute, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.