Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så blir nya barnsjukhuset

Efter år av förberedelser närmar sig byggstarten för det nya barnsjukhuset. Planen är att de första spadtagen ska tas i slutet av april av politiker och barn tillsammans.

- Att bygga ett så här stort hus tar väldigt lång tid, konstaterar Monica Johansson, verksamhetsutvecklare som, tillsammans med projektledaren Reino Moberg, varit med sedan förstudien blev klar 2009.

Hon är från början barnsjuksköterska och särskilt nöjd med att den nya sjukhusbyggnaden utformats efter de små patienternas behov. Grupper av barn och föräldrar har varit delaktiga i planeringen och inom kort ska de bjudas in igen.

- Fortfarande återstår den konstnärliga utsmyckningen. Vi vill bland annat ha en ny skulptur som fyller samma funktion som Skeppet i det gamla huset, men den här gången får konstverket gärna börja utomhus och fortsätta in i entrén, säger Monica Johansson.

I veckan visade White arkitekter upp skisser och detaljerade ritningar över det nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, som blir sju våningar högt och U-format med inglasad innergård.

Nybygget är på 33 000 kvadratmeter, får en färgrik glasfasad och byggs väster om dagens barnsjukhus. Det blir förbindelsegångar mellan de båda byggnaderna, som också ska ha en gemensam huvudentré där lekterapin placeras, väl synlig och inbjudande.

- Vår tanke har varit att barnen ska mötas av något glatt och trevligt när de kommer till sjukhuset. Och vi har försökt använda material som skapar trygghet och ger hemkänsla, säger arkitekten Cristiana Caira.

I flera större rum kommer tak och väggar därför att vara klädda med trä. Och vårdavdelningarna ska i framtiden inte bara få nummer utan även ha namn som Havet, Ängen och Skogen.

- Det är en svår balansgång att avdramatisera sjukhusmiljön. Åldersspannet hos patienterna är stort, från nyfödda till 18-åringar, så det får inte vara för barnsligt, säger Cristiana Caira och tillägger att man för de äldre barnens skull satsat mycket på it.

Den nya sjukhusbyggnaden kommer också att ha en bassäng med höj- och sänkbar botten. I första hand är den tänkt för barn med reumatiska sjukdomar, trauman eller övervikt, men möjligheten att låta barnen bada och träna i vatten välkomnas också av andra.

- Här har vi valt en lugn och avskalad inredning med stora rena ytor. Teknik finns för att komplettera med ljus- och ljudinstallationer när man vill att något ska hända kring bassängen, säger Cristiana Caira.

Största skillnaden mot dagens barnsjukhus, som togs i bruk 1973, är annars att alla patienter får enkelrum. Till varje rum hör egen toalett med dusch och rummen blir dessutom så stora att både föräldrar och avancerad teknisk utrustning får gott om plats. Lågt placerade fönster och rymliga förvaringsskåp är andra detaljer för att öka trivsel och bekvämlighet.

Däremot kommer det inte att bli fler vårdplatser på barnsjukhuset än i dag.

- Nej, det är bara inom operation och intensivvård som antalet platser ökar. Hela första våningen byggs för övrigt med extra takhöjd för att rymma dagens moderna teknik, säger arkitekten Krister Nilsson.

Östra sjukhusets helikopterplatta kommer att flyttas från marken till det nya barnsjukhusets tak. Ett logiskt beslut eftersom sju av tio patienter som kommer med flygande ambulanstransport är barn.

Kvar i det befintliga barnsjukhuset blir akut och röntgen, flera mottagningar, dagsjukvård och administration. Här planeras också för en del ombyggnadsarbeten, bland annat finns önskemål om att inrätta en jourcentral i anslutning till den hårt belastade akutmottagningen.

Målet är att fastigheten, som väntas kosta Västra Götalandsregionen 1,4 miljarder kronor, successivt ska tas i bruk mellan åren 2018-2020. Till detta kommer inköp av ny utrustning för 150 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.