Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På julafton kommer tomten mer behöva solglasögon än broddar när han delar ut julklapparna. Bild: Arkivbild: Ulf Palm
På julafton kommer tomten mer behöva solglasögon än broddar när han delar ut julklapparna. Bild: Arkivbild: Ulf Palm

Så blir julvädret i Göteborg

Efter att solen lyst med sin frånvaro under en längre tid blir det en tillfällig förändring – lagom till jul. De kommande dagarna kommer solen att lysa över Göteborg och på julafton blir det lite kallare än vi varit vana vid den senaste tiden. Men blir det någon snö?

Julen närmar sig med stormsteg och inte mycket är som vanligt i år. Men vad som är sig likt är att julen inte blir vit i Göteborg. Senast Göteborg hade snö, om än lite, var 2012.

Det blir alltså ingen snö i år, däremot kommer solen att lysa över Göteborg och hela Västsverige. Därmed kommer staden ta ett stort skutt upp i solstatistiken.

– I morgon, onsdag, blir det uppklarnande väder som ger sol. Det blir milt med en temperatur på mellan 4 och 6 grader, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Moa Hallberg, meteorolog på SMHI lovar sol över Göteborg på julafton. Bild: SMHI
Moa Hallberg, meteorolog på SMHI lovar sol över Göteborg på julafton. Bild: SMHI

LÄS MER: Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

Solglasögon på tomten

Så vad behöver tomten ha på sig i år? Varma kläder, regnjacka eller broddar? Otippat kanske, men tomten får leta i sommargarderoben efter sina solglasögon. För det blir strålande sol även på julafton.

– Julaftons morgon börjar molnig men sen kommer solen. Det blir runt nollan till någon plusgrad.

För de som ska ut och köra på julaftons morgon är det bra att ta det lite lugnt. För enligt Moa Hallberg kan det blir lite halt på vägarna.

Även juldagen bjuder på strålande sol och det blir ännu lite kallare. Temperaturen kan hamna på någon minusgrad.

Men det gäller att skynda sig att tanka sol för sen går den i moln igen. På annandagen kommer det in ett lågtryck igen som kan ge blötsnö först, men sen övergår det i regn. Och regnet ser ut att fortsätta på söndagen med. Temperaturen kryper då uppåt igen och det blir mellan 2 och 3 plusgrader.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Hur blir nyårsvädret?

– Det är osäkert. Men det ser ut som att det blir uppehållsväder och någon enstaka plusgrad, men molnigt. Hur det blir vid tolvslaget går inte att se än.

Ovanligt varmt

Att det varit ovanligt milt för årstiden den senaste tiden är ju känt, men faktum är att vecka 51 inte har varit så varm på 148 år på mätstationen Vinga. Det är den varmaste medeltemperaturen för vecka 51 som registrerats sedan år 1872, något som nyhetssajten Newsworthy skriver i ett pressmeddelande.

Under vecka 51 uppmättes en medeltemperatur på 6,8 grader. Vilket är betydligt varmare än normalt. Det historiska snittet ligger på 1,4 grader.

LÄS MER: Hit ska du åka för en vit jul

LÄS MER: Novembermörker och corona – så står du ut

LÄS MER: Ljusen som lyser upp Göteborg i november

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.