Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290 Bild: Emil Langvad/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så blir de nya hastighetsgränserna

Det har blivit dags för att sänka hastighetsbegränsningarna på vissa gator i centrala Göteborg. Från 50 kilometer i timmen kommer nu skylten att visa 30 kilometer i timmen.
– Det kommer nog att bli effekt att vi sänker hastighetsgränsen på vissa gator, säger Suzanne Andersson, utvecklingsstrateg vid Trafikkontoret i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var SVT Nyheter Väst som var först med att uppmärksamma de nya hastighetsgränserna i Göteborg, som Trafikkontoret håller på att förbereda.

Troligtvis kommer de att införas redan nästa sommar. Hittills har man sänkt hastigheten med hjälp av olika typer av farthinder och format gatorna så att det inte går att köra snabbt.

– Vi har försökt att säkra upp övergångsställen och gång- och cykelvägar med hastighetsdämpande åtgärder, säger Suzanne Andersson, utvecklingsstrateg vid Trafikkontoret i Göteborg.

Nu ska man börja arbetet med att sänka hastigheten från 50 kilometer i timmen till 30 kilometer i timmen i innerstan.

"Blandad respons"

Suzanne Andersson berättar att det alltid är bra att sänka hastigheten utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv.

– Det är många orter som redan har ändrat till 30 kilometer i timmen i tätortsområden men vi har avvaktat. I augusti fick vi uppdraget av Trafiknämnden att vi skulle sänka, säger Suzanne Andersson.

30-zonerna planeras mellan Linné och Haga, mellan Vasastan och Lorensberg och innanför Vallgraven inklusive Stampen.

– Jag tror att det kommer bli en blandad respons av göteborgarna. Det här är inte några stora miljö- och säkerhetsvinter, men det kommer nog att bli effekt att vi sänker hastighetsgränsen på vissa gator, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.