Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så överlever du årets pollensommar

Högre temperaturer gör att pollensäsongen blir längre. Många svenskar besväras av pollenallergi. Forskaren och biologen Åslög Dahl ger sina bästa tips för att lindra allergibesvär.

Ungefär var fjärde svensk lider av pollenallergi. Under högsäsongen för pollen kan det orsaka besvärliga symptom. Årets milda vinter och varma temperaturer påverkar, enligt Åslög Dahl, forskare och biolog på Göteborgs universitet. Hon är också ansvarig för pollenlaboratoriet.

Mer pollen varma dagar

– Värme gynnar ofta pollenanläggning. Pollen släpps ut tidigare och gräsblomningen har blivit intensivare, säger Åslög Dahl.

Hon berättar också att klimatförändringar kan påverka pollenhalterna.

– Säsongen blir längre och vi får mildare vintrar. Hasseln till exempel börjar numera oftare blomma redan före nyår.

Mindre pollen nära havet

Under sommaren är det framförallt gräspollen som kommer att finnas i höga halter.

Särskilt här i södra halvan av Sverige där det är varmare temperaturer.

I Göteborg finns det också en del geografiska skillnader på halterna och det finns platser dit man kan söka sig för att försöka komma undan problemen.

– Ju närmre havet man kommer, desto lägre halter. Ute på havet finns det inte heller inte så mycket pollen, förutom det som transporteras på höga höjder, säger Åslög Dahl.

Åslög berättar att pollenfria vindar kan nå kusten när det blåser västligt. Ofta är det också kallare inåt landet och regnar mer.

Regn kan visserligen skölja bort och minska pollenhalterna men för gräspollenallergiker kan det ändå bli besvärligt efter regn.

– Gräspollen kan spricka upp i regnet och släppa ut mindre partiklar, som bär allergiframkallande ämnen som kan sprida sig med vinden, säger Åslög Dahl.

Gör så här för att lindra besvären

• Följ pollenrapporten i media och på Naturhistoriska riksmuseets hemsida. Håll koll på gräspollenprognosen.

• Köp hem allergimedicin, gärna innan du upplever besvär.

• Skölj håret när du kommer hem för att bli av med pollen.

• Tvätta också av kläder och husdjur.

• Håll gräset kort. Om du kan slå den med lie istället för att använda gräsklippare kan fler arter etablera sig och konkurrera med gräset.

• Åk ut till havet. Där kan det vara lägre pollenhalter än inåt land.

• Undvik klassiska allergiframkallande träd och buskar som hassel och björk i trädgården. Iallafall i närheten av fönster.

• Försök att inte träna utomhus om du upplever besvär.

• Plantera allergivänliga växter. Astma- och allergiförbundet har information om vilka som finns.

• Skaffa pollenfilter till ventilationer. Det finns även pollenfilter att sätta framför fönster.

Hjälper det med huskurer, att till exempel äta honung eller dricka alkohol mot pollenallergi?

– Det är möjligt att det ligger något i att äta honung. Det innehåller också pollen och att man då kan vaccinera sig genom att man får i sig det, säger Åslög Dahl.

Hon rekommenderar dock inte att man ska äta honung för att försöka lindra pollenbesvär och att den typen av exponering för pollen ska ske under läkaruppsyn.

Vad gäller alkohol förnekar Åslög Dahl att det skulle hjälpa.

– Jag har aldrig hört om något sådant men det är väl om man har lust att bedöva sig. Det är ju aldrig lämpligt som medicin.

Allergiframkallande träd som björk och hassel kan planteras längre bort från bostadshus för att minska besvärliga allergisymptom enligt Åslög Dahl. Bild: Ida Österberg
Allergiframkallande träd som björk och hassel kan planteras längre bort från bostadshus för att minska besvärliga allergisymptom enligt Åslög Dahl. Bild: Ida Österberg

Det kan kommunen göra

Åslög Dahl tror även att det finns åtgärder som kan göras centralt i staden för att minska pollenbesvären för dem som bor där.

Hon föreslår bland annat att man ser över planteringen av allergiframkallande träd.

– Björkar finns ju överallt i den här stan och det är alldeles naturligt. Men man kan undvika att ha dem nära bostadshus eller där folk arbetar. Ha allergi i åtanke, säger Åslög Dahl.

En annan åtgärd är att sköta om stadens gräsytor genom att slå gräset ofta och plantera allergivänliga växter.

– Vi har många grönområden som egentligen inte sköts, säger hon.

LÄS MER: Sant och falskt kring pollen och nya coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.