Säsongspremiär för Barnens zoo

Nu har Barnens zoo i Slottsskogen slagit upp portarna för i år. Trots mulet vädret lockar öppningsdagen till sig många barn som ivrigt klappar getter, rider på hästar eller tittar på de nya lammungarna.

ANNONS
|

Innanför stängslet till Barnens zoo hör man för första gången i år massor med barnskratt, rop och röster. Det är säsongspremiär för zooet i Slottsskogen och redan har flertalet besökare hittat hit. Enligt Paulina Sjöholm, djuransvarig för Barnens zoo, brukar uppemot 1000 personer besöka zooet varje dag under öppningssäsongen.

– Det är väldigt uppskattat och välbesökt, säger hon.

En av dem som tycks uppskatta att vara här är Lilly Mc Donald, 5 år, som sitter på marken och klappar en av jämtgetterna.

– Jag tycker det är roligt, säger hon.

Hennes mamma Maria Mc Donald berättar att dottern gillar alla slags djur och att de därför brukar besöka zooet varje år.

ANNONS

– Det är jättebra att det här finns. Men sedan blir man också lite orolig för djuren när man ser hur många barn som klappar dem hela tiden, säger Maria Mc Donald.

Djuren är sociala

Men Paulina Sjöholm tycker inte att det finns någon anledning till att vara orolig. Enligt henne mår djuren på zooet väldigt bra.

– När vi väljer djur väljer vi de individer som är som mest sociala. De som trivs bland människor och tycker om att vara bland besökarna. Vi har också ett så kallat bakhägn för djuren där de på egen hand kan gå till om de vill vara i fred. Men vi upplever att djuren oftast väljer att ligga bland besökarna, säger Paulina Sjöholm.

Hon berättar att det enbart är fåren, getterna och grisarna som man får klappa. Men det finns även gotlandskaniner och orusthöns och och ponnys, av rasen gotlandsruss, att titta på. Än så länge är de flesta djuren på zooet vuxna, men fåren har redan fått sina lamm.

– Getterna får sina killingar framåt juni. Hönsen har inte fått kycklingar än, men vi hoppas att det kommer, säger Paulina Sjöholm.

Förutom att erbjuda djur att titta och klappa på anordnar Barnens zoo Djurpratet tre gånger per dag för andra året i rad, enligt Paulina Sjöholm.

ANNONS

– Under Djurpratet berättar personalen om djuren och vad de äter och så vidare, säger hon,

Ponnyridning på hästen Harry

Barn som är mellan 2-13 år gamla och väger under 40 kilo får även rida ponny mot en avgift. Några som står i kö till ponnyridningen är Matteo Neef, 5 år, och Walter Käll, 3 år. För båda är det första gången som de rider ponny och de ser fram emot det.

– Det känns bra, säger Walter Käll.

– Det blir kul. Inte läskigt, säger Matteo Neef innan han hoppar på ponnyn som heter Harry.

Walters mamma Anna Käll väntar på sidan medan hennes son rider. Hon tycker att det är bra att det finns ett ställe där man möta djur mitt inne i staden.

– Det är roligt att komma hit. Jag var själv här när jag var liten, säger hon.

Efter en stund är Matteo Neef och Walter Käll tillbaka från ridturen. Båda med ett stort leende i ansiktet.

– Det var jätteroligt. Nu vill vi ha glass, säger Matteo Käll och springer i väg.

Barnens zoo i Slottsskogen

Zoo:et har öppet varje dag mellan 10.00-16.30.

Besökare får träffa bland annat gutefår, pälsfår, jämtgetter, gotlandskaniner och orusthöns.

Barn mellan 2 och 13 år, som väger mindre än 40 kilo, får rida ponny mot en avgift på 20 kronor. Ponnyridningen har samma öppettider som zoo:et, men har stängt mellan 13.00–13.30.

Den 9 maj kan man se när hovslagaren kommer till ponnyridningen.

Den 6 maj kan man se när fårklipparen klipper alla fåren.

ANNONS