Sämre simkunnighet i nordöstra Göteborg

ANNONS
|

- Jag fryser!

Sjuårige Kevin har precis kommit upp ur vattnet och står och huttrar vid strandkanten. Mamma Satja kommer snabbt med en handduk och kramar om sin son.

Det är fredag förmiddag och dagens halvtimmeslånga simlektion vid Bergsjöbadet har precis tagit slut.

- Det brukar vara fler barn på plats. Men så är ju vädret inte det bästa, säger simläraren Angelica Beran och tittar upp mot en gråmulen himmel.

Den här sommaren har ett 40-tal barn anmält sig till Svenska livräddningssällskapets tre veckor långa simskola i Bergsjön.

- Det är jätteviktigt att barnen lär sig simma. Och det är en lyx att få två simlärare på fyra barn. Dessutom är den vanliga simskolan mycket dyrare, säger Satja Wallin.

ANNONS

Exakt hur simkunnigheten ser ut bland barn i Sverige vet man inte. Enligt Trygg Hansas undersökning från 2012 uppger vart femte förälder att deras barn inte kan simma. Resultatet visar att simkunnigheten är sämst i Stockholms län, där vart fjärde barn inte kan simma. Västra Götaland ligger bättre till; här uppger nio av tio föräldrar att deras barn kan simma.

Anders Wernesten från Svenska livräddningssällskapet menar att det emellertid är problematiskt att mäta simkunnigheten genom att fråga föräldrarna.

- Många föräldrar tror att det automatiskt kommer med åldern. Men det gör det ju inte om barnen aldrig får lära sig.

Vad man däremot vet är att simkunnigheten är lägre i socioekonomiskt svaga och invandrartäta områden. Göteborgs stad har tagit fram egna siffror som visar att betydligt färre elever klarar simproven i skolan i de nordöstra delarna av Göteborg jämfört med elever i Centrum och Askim.

- Dels beror det på att många inte har råd att sätta sina barn i simskola och dels på att barn som kommer till Sverige inte alltid har simtraditionen med sig från hemlandet, säger Anders Wernesten.

Den trenden ska man nu försöka vända. Idrott- och föreningsförvaltningen i Göteborg har fått i uppdrag att kartlägga och förbättra simkunnigheten, framför allt i de stadsdelar där den är låg. I fjol var förvaltningen på studiebesök på simhallen i Stockholmsförorten Husby, där man lyckats förbättra barnens simkunskaper. Och på nybyggda Angered arena pågår nu ett pilotprojekt för att få fler simkunniga barn.

ANNONS

- Vi satsar på att ha mindre grupper på max tio elever som tränar utan flytredskap. Tanken att de på så sätt ska lära sig balansera kroppen i vattnet. Dessutom ska vi försöka få hit dem redan när de går i andra klass. I dag börjar många simma först i fjärde, säger Jan Eklund, enhetschef på idrott- och föreningsförvaltningen.

Förhoppningen är att de mindre klasserna inte kommer att kosta mer pengar, eftersom barnen lär sig simma snabbare i mindre grupper. Genomsnittstiden för att lära sig simma i årskurs fem i Husby ligger numera på sex lektioner.

- Tanken är att på sikt sprida metoden till flera simhallar i Göteborg. Målet är ju trots allt att alla barn ska lära sig simma, inte bara de barn vars föräldrar släpar iväg dem till simskolan.

Satja Wallin håller med om att det borde vara en självklarhet att alla barn får lära sig simma.

- Det ska inte få vara en kostnadsfråga. En så viktig kunskap bör vara till för alla.

Sonen Kevin Wallin Nguku håller med.

- Annars kan man ju drunkna.

ANNONS