Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotta Lundström är pressansvarig på det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen som haft andelsägarlägenheter sedan 2014.  Bild: Pressbild, Google maps
Charlotta Lundström är pressansvarig på det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen som haft andelsägarlägenheter sedan 2014. Bild: Pressbild, Google maps

Säljer andelsägarlägenheter: "Bra om Konsumentverket granskar"

Bostadsbolagets planer på andelsägarlägenheter i Göteborg har ifrågasatts från flera håll. I Botkyrka, där modellen funnits sedan 2014, ser kommunen både för- och nackdelar.
– Vi kommer behöva utvärdera det här, säger Charlotta Lundström på Botkyrkabyggen.

GP har i flera artiklar berättat om kommunala Bostadsbolagets planer på att erbjuda hundratals hyresgäster i Hammarkullen att köpa loss sina boenden som så kallade andelsägarlägenheter. Upplägget har stött på hård kritik men också försvarats av bolaget bakom upplägget.

– Modellen har funnits inom allmännyttan i Botkyrka i fyra år och nu vill man utöka, vilket tyder på att den fungerar väldigt bra, har Henrik Friman, vd för Andelsägarbolaget, tidigare sagt till GP.

LÄS MER: Kommunala bolaget vill sälja hundratals hyresrätter

LÄS MER: Försäljningen av hyresrätterna kan stoppas

Charlotta Lundström, pressansvarig på kommunala Botkyrkabyggen, ser både för och nackdelar.

– Förvaltningsmässigt har det fungerat okej, men det har tagit ganska stora administrativa resurser. Det är också ganska få som hittills har valt att köpa, säger hon.

Hon understryker att det handlar om ett pilotprojekt och att utökningen sker i begränsad omfattning.

– För oss är det här fortfarande ett referensprojekt som bara omfattar 63 lägenheter, vi har 10 700 hyresrätter, säger Charlotta Lundström.

LÄS MER: Experten: Skulle aldrig köpa en andelsägarlägenhet

Botkyrkabyggen: Därför har vi andelsägarlägenheter

Projektet omfattar tre fastigheter och det är bara i dessa som man kommer erbjuda fler hyresgäster att köpa andelsägarlägenheter, vilka de rent juridiskt inte äger. De blir delägare i själva fastigheten.

Vilka fördelar ser ni med den här modellen?

– Att man får blandade upplåtelseformer i områden där hyresrätten är dominerande, säger Charlotta Lundström.

Det finns ju andra ägarformer – vad är fördelarna med just andelsägarmodellen?

– Eftersom det fortfarande är ett referensprojekt så har vi inte utvärderat det ordentligt ännu, men vi vet att de som bor så är nöjda.

Vad är de nöjda med?

– Att de kan styra mer över sin egen lägenhet.

Det kan man ju göra i en bostadsrätt också?

– Det kan man, men det handlar kanske om andra pengar då.

Så ser kostnaderna ut idag

De första andelsägarlägenheterna i Botkyrka såldes för i genomsnitt strax under 100 000 kronor, med variationer beroende på storlek, även om tanken från början var att sälja dem betydligt dyrare vilket Hem och Hyra tidigare skrivit om.

– Vi har ju den här biten med att man inte kan ta banklån, säger Charlotta Lundström.

Vad priset kommer att bli när man nu vill utöka är inte fastställt, men man kan enligt Charlotta Lundström utgå från att det blir högre.

– Marknaden ser annorlunda ut idag. Försäljningspriserna från 2014 säger egentligen ingenting om var vi kommer landa nu, säger hon.

Förutom själva investeringen så måste varje delägare också betala en förvaltningsavgift till huvudägaren. I Botkyrka ligger den avgiften på 720-800 kronor per kvadratmeter och år, beroende på fastighet. Den genomsnittliga ytan ligger på drygt 71 kvadrat, vilket ger en månadskostnad på 4 260-4 733 kronor.

Delägaren får själv stå för allt inre underhåll av lägenheten.

Vill att upplägget granskas

Att juridiken på området är knapphändig samt att bankerna inte godtar en andelsägarlägenhet som säkerhet vid lån är två av aspekter som mött kritik. Konsumentverket öppnade också nyligen, i en av GP:s tidigare artiklar, för att granska upplägget kring andelsägarlägenheter.

– Jag tycker det vore bra om Konsumentverket granskar det här, säger Charlotta Lundström.

LÄS MER: Konsumentverket kan granska Bostadsbolagets andelsägarmodell

Huruvida Bostadsbolaget i Göteborg bör gå vidare med sina planer vill hon inte värdera.

– Eftersom det är ett referensprojekt så är det svårt att ge råd och säga att fler borde göra detta, säger Charlotta Lundström och fortsätter:

– Vi kommer behöva utvärdera det här.

Fakta: Andelsägarlägenheter

Modellen, som inte ska förväxlas med ägarlägenheter, bygger på att man köper en andel i en fastighet som genom ett samägaravtal förvaltas av en huvudägare.

Huvudägaren ansvarar, genom samma avtal, för allmänna utrymmen och exempelvis avloppssystem. För detta betalar andelsägaren en förvaltningsavgift.

Som andelsägare får man dispositionsrätt, vilket innebär att man rent juridiskt inte äger själva lägenheten. Underhållet av den egna lägenheten får andelsägaren själv stå för.

Huvudägaren får, genom samägaravtalet, bestämmanderätt gällande allt som inte gäller insidan av lägenheterna. Som andelsägare har man därför inte möjlighet till inflytande på samma sätt som i exempelvis en bostadsrättsförening.

Banker godtar normalt inte en andelsägarlägenhet som säkerhet för att ge lån i dagsläget.

Källor: Bostadsbolaget, Andelsägarbolaget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.