Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomten köptes för 748 000 kronor. Huset såldes för 4,6 miljoner.

Sälja nytt ger god vinst

Efter 15-20 års väntan i kommunens tomtkö fick de köpa attraktiva tomter i Torslanda. Men inte ens var tredje husbyggare flyttade in. I stället sålde de husen vidare till höga priser.
Den som vill bygga en egen villa har mycket svårt att hitta byggklara tomter i Göteborg. Ett sätt är att ställa sig i den kommunala tomtkön, som bara är till för privatpersoner och där marken fördelas efter kötid.

För att förhindra spekulation med kommunal mark är det förbjudet att överlåta sin plats i kön eller sälja den obebyggda tomten till någon annan. Men när huset väl är byggt finns inga sådana restriktioner.
- Några köper en kommunal tomt, bygger sitt hus och säljer direkt med god vinst utan att flytta in, säger Anders Kinnander, stabschef på fastighetskontoret.

Han har gjort stickprov bland dem som köpt attraktiva tomter i Torslanda och Askim. Mest förvånande var att av 13 personer som fått köpa tomt i Låssby på centrala Hisingen flyttade sju aldrig in i sina nybyggda villor. Husen såldes vidare direkt till snittpris som låg över fyra miljoner kronor.

Olika förklaringar
Varför satsa tid och pengar på att bygga en ny villa till någon annan? De flesta snabbsäljare som GP lyckats nå förklarar det med personliga omständigheter: någon blev sjuk, huset blev för dyrt att bo i, det blev nästan skilsmässa.

I ett par fall har äldre tomtköpare genast sålt vidare till sina vuxna barn. Men de ger bara svävande svar på frågan om villabygget hela tiden var planerat för dessa yngre barnfamiljer.
- Det är ju bara äldre personer med lång kötid som får möjlighet att köpa. Mina föräldrar ställde mig i tomtkön när jag var 18 år och jag fick ett bra erbjudande först när jag var nästan 40. Vi började bygga ett hus, men olika omständigheter tvingade oss att bo kvar på vår gamla adress, svarar en kvinna.

Hennes familj sålde ett påbörjat hus till vänner längre ner i tomtkön. Hon skrev på alla avtal med kommunen, men det var vännerna som gjorde alla tillval och fullföljde bygget. Själv säger hon sig inte ha tjänat något på affären.
Andra personer medger att de gjorde "en liten vinst" på försäljningen. Mycket gick till skatt, påpekar en kvinna.

I ett fall hämtat från Låssby blev bygget så dyrt att familjen inte ens fick igen pengarna när de tvingades sälja sitt lyxinredda hus.
En snickare som stått nästan 15 år i kön hade hunnit bli pensionär innan han fick en eftertraktad tomt i Amhult.
- Tomtkön är så djäkla lång att man hunnit ordna boende på annat sätt och inte vill flytta, säger han. Men har man köat så länge och får chans att köpa något till hyfsat pris känns det som att vinna på lotteri.

Anders Kinnander på fastighetskontoret har också kollat 19 tomter vid Flygledarevägen i Amhult, Torslanda. Där såldes fyra hus direkt när de var klara. Två av dem går att härleda till en byggfirma vars verkställande direktör sålde det ena huset privat.
- Husbygget blev så dyrt att vi inte hade råd att bo där, säger direktören. Det handlar inte om några jättevinster, men lite pengar blev det ju på affären.

Samme man vägrar att svara på frågor om den andra husaffären där hans firma var inblandad. I det fallet gick tomten till en Kungälvsbo som sedan sålde fastigheten för 3 250 000 kronor till byggfirman, som i sin tur sålde vidare för 4,1 miljoner kronor.
- Jag behöver inte svara på dina frågor om den affären, säger byggfirmans vd och lägger på luren.

Spekulation är inte förbjudet
När en 85-årig man sommaren 2004 skrev på köpekontraktet för en attraktiv tomt i Askim reagerade tjänstemännen på fastighetskontoret. Mindre är en vecka senare, dagen efter att tomten betalats, avled mannen. Dödsboet ärvde tomten.
Men frågan om spekulation med kommunala tomter vållade ingen diskussion när fastighetsnämnden nyligen skulle besluta om nya regler för tomtkön.
- Vi vet att spekulation förekommer men har inga medel att göra något åt det. Såklart finns det folk som bygger och säljer, men man kan inte ha avtal som kräver att den som köper en tomt också måste bo i huset, säger Kjell Björkqvist (fp), vice ordförande i fastighetsnämnden.

Fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson (s) blir förvånad när GP berättar att mer än hälften av tomtköparna i Låssby snabbt sålde vidare.
- Markpriserna har stigit kraftigt under senare år, och då går det att tjäna pengar. Andra kommuner tillåter inte att husen säljs vidare förrän efter ett par år, men det är bara att skjuta på processen. Spekulation är svårt att komma åt, säger Owe Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.