Sälen Ellen, 39, har somnat in

Sälen Ellen i Slottsskogens djurpark har under torsdagsmorgonen somnat in, hela 39 år gammal. – Det är ju såklart jättetråkigt för alla, men alla var överens om att det var det bästa för Ellen, säger Paulina Sjöholm, tillförordnad djuransvarig i Slottsskogens djurpark.

ANNONS
|

Säldrottningen Ellen var en legend i Slottsskogen, och många Göteborgare har besökt henne under åren. Med sina 39 år blev Ellen en av de äldsta knubbsälarna i Sverige. Hon är född i Norge påBergenakvariet, men har bott isäldammen i Slottsskogensedan 1990.

Under åren i Slottsskogen har hon fått många egna kutar, två av dem bor fortfarande kvar i Slottsskogen,Labba och Hälla, som nu alltså har förlorat sin mamma.

Det var under torsdagsmorgonen sompersonalen upptäckte att Ellen inte verkade må så bra och tillkallade en veterinär.

– När vi kom ut i morse så visade hon tecken på att hon inte mådde så bra, hon låg kvar på land och var hängig. I samordnad med veterinären tog vi det här beslutet om att hon skulle få somna in,säger Paulina Sjöholm, tillförordnad djuransvarig i Slottsskogens djurpark.

ANNONS

Somnade in i lugn och ro

Runt klockan nio på morgonensomnade Ellen in i lugn och ro.

– Det är ju såklart jättetråkigt för alla, men alla var överens om att det var det bästa för Ellen, säger Paulina Sjöholm.

I Slottsskogen bor det totalt fyra knubbsälar och de är ett litet men tajt gäng. Enligt Paulina Sjöholmhar även Ellens sälfamilj varit deppiga under dagen.

– De övriga sälarna var lite tillbakadragna vid matningen, men deras aptitbrukar inte vara bra vid sol. Men det är klart att de har märkt att Ellen inte är kvar med dem, säger Paulina Sjöholm.

Hon och de andra djurskötarna i Slottsskogens djurpark är ändå stolta över att Ellen varit kvar i livet så länge och att hon har mått så pass bra hos dem i säldammen.

– Vi är jätteglada att vi har haft henne så länge och att hon har behållit hälsan hos oss upp till den här höga åldern, det känns som ett kvitto på att hennes skötsel har varit bra och att hon har trivts. Så mitt i det tråkiga så känner vi oss ändå glada.

En av Sveriges äldsta sälar

Om Ellen är Sveriges äldsta säl vågar Paulina Sjöholm inte svara på, men hon var definitivt en av de äldsta.

ANNONS

– Det spekulerades i att hon var bland Sveriges och nordens äldsta sälar som lever i park. Om de blir 30 år i fångenskap då är de gamla, 25 är också en gedigen ålder på dem. 39 år är en jättegammal säl, det är otroligt roligt att vi har fått ha kvar henne så här länge och så pigg, säger Paulina Sjöholm.

ANNONS