Säldammens nytillskott: En nyfiken holländare

Säg hej till det senaste tillskottet säldammen. Dobber är en tvåårig hane från Holland och han ska se till att det föds sälkutar i Slottsskogen i framtiden. – Vi är jätteglada att han har kommit hit, säger Paulina Sjöholm, djuransvarig på Slottsskogens djurpark.

ANNONS
|

I höstas somnade 39-åriga Ellen in. Hon hade bott i Slottsskogens sedan 1990 och blev en av de äldsta knubbsälarna i Sverige.Kvar i säldammen blevAgnes, Sälma, Labba och Hälla.

LÄS OCKSÅ:Sälen Ellen, 39, har somnat in

Nu har de fyra honorna fått säl(l)skap av en hane. Tvååriga Dobber kommer frånAquazoo i holländska Leeuwarden och anlände med nattfärjan för en dryg vecka sedan.

Blir ensam hane

– Det har varit klart ett tagmen han kom hit förstnatten till den 29:e november. Det tog lite tid att få alla tillstånd klara, säger Paulina Sjöholm, tillförordnad djuransvarig på Slottsskogens djurpark, som just håller på att ge djuren frukost när GP ringer upp.

ANNONS

Hon och de övriga i personalen har redan hunnit bli förtjusta i Dobber, som nu blir ensam hane i Slottsskogen och som de hoppas ska kunna ordna så att det föds sälkutar där i framtiden.

"Social och nyfiken"

– Dobber är jättetrevlig. Han är social och nyfiken och han har fått ett bra mottagande av den övriga gruppen, säger Paulina Sjöholm och fortsätter:

Här har Dobber just simmat sitt första varv i dammen och börjar utforska omgivningen.

– Vi är jätteglada att han har kommit. Det känns roligt att ha honom här och vi är övertygade om att det här kommer att bli bra.

Fler sälar att vänta

Mitt i glädjeyran över nytillskottet avslöjar hon också att det mycket väl kan bli fler sälar i Slottsskogen inom kort.

– Vår målsättning är att ha sex stycken, och vi har en hona på gång som vi hoppas ska komma hit. Hon är från Danmark och är också två år. Vi hoppas att det kan bli aktuellt nästa år.

ANNONS