Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Sälar hjälpte GU-forskare att upptäcka nya havsströmmar

14 sälar har hjälpt forskare vid Göteborgs universitet att observera nya havsströmmar i Södra ishavet. Resultaten kan öka kunskapen om klimatförändringar.
– Sälar är fantastiska, säger Louise Biddle, forskare vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Under och nära havsisen kring Antarktis har forskare vid Göteborgs universitet lett studier om havsströmmar. Louise Biddle använde sig av 14 sälar.

– Det finns ju en begränsning i att de inte riktigt går att styra, utan kan simma i väg och leta efter mat i stället, säger hon och skrattar.

Sälarna har haft sensorer kopplade till sig, och därmed samlat in data medan de simmat i havet.

LÄS MER: Oväntat hot mot Antarktis

Datan är svår att samla in på andra sätt, och strömmarna är vanligtvis osynliga för såväl satelliter som fartyg. Men med sälarnas hjälp har GU-forskarna nu kunnat visa på tidigare okända strömmar i det övre havsskiktet.

Enligt Louise Biddle kan strömmarna vara viktiga för att förstå det globala klimatet, och förändringar i det. Detta då strömmarna kan påverka hur mycket värme och kol som tar sig mellan havet och atmosfären.

LÄS MER: Atmosfären – tunt skikt som ger oss liv på jorden

Robotar kan vara framtiden

Sebastiaan Swart, universitetslektor vid samma institution, undersökte havsströmmarna i en annan studie. Den visar bland annat hur strömmar blir mer energiska, när stormar och vindar ovanför vattenytan blir svaga.

I Sebastiaan Swarts studie användes dock fjärrstyrda havsrobotar, snarare än sälar.

– I den framtida forskningen kan det bli ännu mer intressant att använda robotar, för att kunna få bättre observationer, säger Louise Biddle.

Louise Biddle, forskare vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet, står bredvid en havsrobot som användes vid en forskningsstudie i Antarktis.
Så kallade ”gliders” är robotarna som kan vara framtiden för den marina forskningen. Louise Biddle står här bredvid en av de robotar som användes vid Antarktis. Bild: Louise Biddle

Så sälarna kommer att ersättas av robotar?

– Sälar är fantastiska eftersom de kan gå så långt under havsytan, och så långt har inte teknologin kommit än. Visst har sälarna en begränsning i att man inte kan säga till dem vart de ska, men att ersätta dem är inte aktuellt. Snarare skulle jag älska att i så fall komplettera med robotar.

LÄS MER: Göteborgs största polaräventyr

”De jobbar väldigt hårt”

Att sälar används i olika forskningsprojekt i haven är relativt vanligt, men enligt Louise Biddle var det första gången djuren användes på det här sättet.

– De jobbar väldigt hårt och bidrar med data från områden som är väldigt svåra att ta sig till, så de är väldigt viktiga.

Och forskningsresultaten kan alltså också bli viktiga, menar hon.

– De ger en indikation på hur havet fungerar och ökar kunskapsbasen.

LÄS MER: Karin bor på Antarktis – hundratals mil från coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.