Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkra DNA-prov lär inte ersätta KUB-test

Att använda DNA-prover för fosterdiagnostik är både säkert och effektivt. Men metoden kan inte ersätta KUB-test för att upptäcka andra kromosomavvikelser än Downs syndrom.

Fostervattensprov har använts i över 40 år för att kontrollera fostrets kromosomsammansättning.

Traditionellt har provet, vars syfte är att upptäcka Downs syndrom eller mer allvarliga kromosomförändringar, tagits genom att en nål sticks in i magen på den gravida kvinnan.

- Ett problem är att varje fostervattensprov innebär cirka en halv procents risk för missfall, säger professor Bo Jacobsson vid Sahlgrenska akademin.

Han har lett en studie av vilka fördelar som finns med NIPT (så kallad icke-invasiv fosterdiagnostik), som innebär att fostrets DNA analyseras via ett blodprov från mamman.

Resultatet visar att denna metod både är säkrare och mer exakt när det gäller att identifiera foster med Downs syndrom.

- Men DNA-metoden är dyr. Dessutom måste den följas av prov på fostervattnet eller moderkakan om testet är positivt. För även om träffsäkerheten är hög kan det finnas falska positiva svar, säger Bo Jacobsson.

I dag erbjuder vissa landsting alla gravida att göra KUB-test (kombinerat ultraljud och biokemiskt prov), medan VG-regionen och andra landsting bara riktar sig till gravida kvinnor som har fyllt 35 år.

- Behovet av fostervattensprov har minskat sedan KUB-testet infördes. Bara fem procent av de kvinnor som gjort KUB-test behöver undersökas vidare, säger Bo Jacobsson.

Hans bedömning är att DNA-prover inte kommer att ersätta KUB-tester, men menar att kunskapen om NIPT ändå är viktig. Enligt den aktuella studien är metoden både säkrare och mer exakt än annan fosterdiagnostik.

Av de sammanlagt 19 000 personer som forskarna studerat var 1 500 gravida kvinnor från Västsverige. Hundra procent av alla foster med Downs syndrom identifierades och risken för att kvinnan skulle behöva ta kompletterande fostervattensprov var mindre än 0,1 procent.

Studien publiceras i torsdagens nummer av New England Journal of Medicine.

Fakta: Fosterdiagnostik

Den vanligaste fosterdiagnostiska metoden är ultraljud som erbjuds alla gravida kvinnor runt graviditetsvecka 18.

Ultraljud har gjorts sedan början av 80-talet. Man väljer själv om man vill göra det.

KUB används för att beräkna sannolikheten för Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar.

Det innebär att man dels lämnar ett blodprov, dels genomgår en särskild ultraljudsundersökning i vecka 11-14.

Resultatet av KUB är enbart en sannolikhetsbedömning. Om man vill ha ett säkert besked måste man göra ett fostervattens- eller moderkaksprov.

Källa: Vårdguiden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.