Ett tiotal överfallslarm kommer att delas ut till personal inom Kretslopp och vatten. Genrebild.
Ett tiotal överfallslarm kommer att delas ut till personal inom Kretslopp och vatten. Genrebild. Bild: Erlend Aas

Säkerhetsläget förvärrat – kommunal personal i Göteborg utrustas med överfallslarm

Personal på förvaltningen för Kretslopp och vatten i Göteborg kommer att utrustas med överfallslarm. Det är både för att öka fältpersonalens trygghet och på grund av det försämrade säkerhetsläget i världen.
– Det här är för att förbereda oss, för att se vad för verktyg vi kan ha i lådan, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, chef för dricksvattenproduktionsavdelningen.

ANNONS
|

Under 2023 kommer anställda vid Kretslopp och vattens anläggningar i Göteborg att utrustas med ett antal överfallslarm.

I ett internt utskick, som GP tagit del av, informeras medarbetarna om att ett tiotal larm kommer att finnas vid vattenverk och i kontrollrum. Överfallslarmet är kopplat till bevakningsbolagets larmcentral. Om en medarbetare larmar sätts både platsposition och en mikrofon igång, så att operatören kan höra vad som händer. I utskicket uppmanas medarbetare att använda sig av det under sina arbetspass.

”För att förbereda oss”

Den nya rutinen beror inte på en ökad och obehörig aktivitet vid Kretslopp och vattens anläggningar. Det säger Josefin Lundberg Abrahamsson, Chef för dricksvattenproduktionsavdelningen vid förvaltningen.

ANNONS

Hennes förklaring är att det allmänna säkerhetsläget förvärrats. Vattenverk är viktig infrastruktur och behöver säkras.

– Det har inget med någon allmänt ökad otrygghet i den offentliga miljön att göra. Det här är för att förbereda oss, för att se vad för verktyg vi kan ha i lådan, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Överfallslarmen är tänkta att öka tryggheten för anställda vid exempelvis ett vattenverk, som detta i Lackarebäck.
Överfallslarmen är tänkta att öka tryggheten för anställda vid exempelvis ett vattenverk, som detta i Lackarebäck. Bild: JENNY INGEMARSSON

Totalt har Kretslopp och vatten ett femtiotal anläggningar som klassas som skyddsobjekt, berättar förvaltningens säkerhetschef Helena Hallagård. Hon säger att överfallslarmen kan öka trygghetskänslan på jobbet.

– Det är en arbetsmiljöåtgärd, så att säga. Personalen kan vara ute i skogen eller på andra avlägsna platser, och då kan det ge en ökad känsla av trygghet om man har ett sätt att kalla till sig väktare vid behov, säger Hallagård.

Ska utvärderas om ett år

Enligt Josefin Lundberg Abrahamsson är de nya överfallslarmen bara en liten del av förvaltningens säkerhetstänk. Även andra liknande verksamheter ökar sin säkerhet.

– Nationella myndigheter har redan påtalat att riskerna ökar. Alla som har viktiga funktioner blir då mer intressanta, exempelvis för främmande makt, och vi måste därför fundera på olika sätt att hantera det på.

Överfallslarmen ska utvärderas mot slutet av året. Huruvida de blir kvar permanent efter det vet inte Josefin Lundberg Abrahamsson.

– Det är verkligen inte säkert att vi har kvar det om ett år, exempelvis om det visar sig att vi inte har den här sortens problematik för våra anställda. Så just nu känner vi oss bara för lite.

ANNONS

LÄS MER:Här samlas göteborgarnas olivolja i geggiga fettklumpar

LÄS MER:Tandläkare drog ut 18 tänder – får kritik av Ivo

LÄS MER:Kvinnlig häktesvakt hjälpte inlåsta gängmän – nu dömd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS