Elias Ytterbrink i Göteborg avkrävdes drogtest för att få fortsatt vård för sin adhd. Nu kräver Justitieombudsmannen att Västra Götalandsregionen slopar kravet. Bild: Anders Ylander.
Elias Ytterbrink i Göteborg avkrävdes drogtest för att få fortsatt vård för sin adhd. Nu kräver Justitieombudsmannen att Västra Götalandsregionen slopar kravet. Bild: Anders Ylander.

Rutinmässiga drogtest vid adhd-behandling döms ut av JO

När Elias Ytterbrink bytte mottagning krävde nya läkaren ett drogtest för att fortsatt ge honom adhd-medicin. Nu döms kravet ut av JO som kräver att Västra Götalandsregionen förtydligar rutinerna.
– Det känns väldigt bra, säger Elias Ytterbrink.

ANNONS
|

När Elias Ytterbrink, 31, våren 2018 tvingades byta läkare hade han redan en fastställd adhd/add-diagnos sedan flera år tillbaka som behandlades med gott resultat med bland annat läkemedel.

– Jag hade en bra pågående behandling och behövde hjälp med att förnya recept och hålla lite koll på min hälsa. Jag var inte i behov av någon ny utredning eller andra insatser, säger han.

Utmålad som missbrukare

Efter remiss från förra mottagningen hamnade Elias Ytterbrink som patient hos Psykiatrimottagning Väster vid Sahlgrenska sjukhuset. Men för att han där skulle få fortsatt vård ville ansvariga göra en egen utredning inför den fortsatta vården.

Det allra första kravet inför den nya bedömningen var dock att han skulle lämna ett drogtest i form av ett övervakat urinprov – något som han upplevde som kränkande och utmålad som en missbrukare.

ANNONS

– Jag tänkte först att kravet måste vara ett missförstånd eller en missuppfattning och det kändes väldigt obehagligt, säger han.

LÄS MER: Han anmäler psykiatrin för drogtest

Mot den bakgrunden anmälde han vården till Justitieombudsmannen, JO. I anmälan ifrågasatte han bland annat varför provtagningen är standard även för personer som använt medicinen länge och som har en välordnad livssituation utan tecken på missbruk.

“Den aktuella rutinen är även kränkande och diskriminerande mot en hel patientgrupp som misstänkliggörs som missbrukare”, skrev han bland annat.

JO kritisk mot regionerna

Nu ger JO både honom och två andra anmälare i landet rätt.

Elisabeth Rynning är Chefsjustitieombudsman vid myndigheten och anser att det saknas grund för att ställa krav på regelbunden urinprovtagning utan samråd med patienten och i enlighet med grundläggande patientsäkerhetskrav:

“Sammantaget är jag kritisk till att regionerna har upprättat och tillämpat riktlinjer som ställer krav på att samtliga patienter med diagnosen adhd ska lämna urinprov för att styrka drogfrihet, skriver hon bland annat i sitt beslut.

Hon understryker också att hon förutsätter att regionerna förtydligar sina riktlinjer i frågan och tar bort det aktuella kravet på rutinmässig drogscreening i form av urin- eller blodprov för adhd/add-patienter. Även Socialstyrelsen och Läkemedelsverket uppmanas förtydliga sina rekommendationer.

ANNONS

Eva Hallberg är regionutvecklare för missbruk och beroende inom Västra Götalandsregionen.

– Vi ser nu över våra riktlinjer för adhd där den här aspekten är med, säger hon.

Det nya riktlinjerna väntas vara klara i höst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS