1/13

Rusning när H&M släppte årets designerkollektion

Klockan åtta på torsdagsmorgonen släppte H&M årets samarbetskollektion. Innan dess hade cirka 100 göteborgare ställt sig i kö utanför butiken på Kungsgatan. När dörrarna slogs upp sprang hela kön mot dam- och herravdelningen.

Texten börjar under tv-inslaget

 

– Vi kom hit klockan fem i morse. Det är så himla fina kläder i år så jag tycker att man får offra en morgon, säger  Ellen Eriksson, som stod längst fram i den 50 meter långa kön tillsammans med sin bror Valter Eriksson.

–  Jag är ute efter en leopardkappa, som jag tror väldigt många vill ha, säger Ellen Eriksson.

Varje år sedan 2004 ingår H&M ett samarbete med en erkänd designer som mynnar ut i en specialkollektion. Kollektion består av ett begränsat antal plagg och de släpps i ett begränsat antal butiker i världen. 

I år var butiken på Kungsgatan enda butiken i Göteborg som lanserade kollektionen.

Årets design omtyckt bland de köande 

Beata Angelbjörk var en av de kunder som hade bestämt sig för att gå lite senare till jobbet den här morgonen. 

– Jag lyckades få tag i den scarf och de skor som jag ville ha. Jag tycker om det blommiga och det kvinnliga i årets design. Sedan är designen lite 50-tal, vilket jag tycker om, säger hon. 

En som också lyckades få tag i det som hon var ute efter var Isabella Biederbeck. Hon säger att torsdagens lanseringen gick lugnt till jämfört med tidigare år.

"Inte första gången jag köar"

– Det är femte gången som jag köar för H&M:s designsamarbete. Detta var ingenting till skillnad från förra året då Kenzo var designern. Det gäller att vara snabb när man kommer in i butiken eftersom allt tar slut på några minuter, säger Isabella Biederbeck.

Årets kollektion är designade av Erdem Moralioglu. Han är uppvuxen i Kanada även om han sina rötter i Turkiet. 

I dag har han dock sin bas i England, något som enligt H&M märks i årets kollektion.

– Erdem x H&M är en kollektion full av minnen och historier från Erdems barndom och återspeglar de romantiska klänningarna han såg i engelska filmer, faderns rock som hans mor slängde över axlarna och den coola stilen som präglade 90-talets tv och musikvideos, skriver H&M i ett pressmeddelande.

Plaggen sålde slut direkt

Flera av de plagg som tog slut inom loppet av femton minuter hade antingen blommigt eller helrutigt mönster. 

Enligt H&M finns det flera nyckelplagg i kollektionen. Bland annat en klänning i jacquard med snödroppsmotiv och en kabelstickad mohairtröja som är inspirerad av tröjorna i tv-serien Twin peaks.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.