Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rullstolsbunden eller rullstolsburen?

Rullstolar, kullerstensgator och tidningspapper. Det är några ämnen i denna krönika.

En läsare ringde och klagade över att vi ibland använder begreppet rullstolsbunden. "Jag tycker att ni ska skriva rullstolsburen, det är så det heter", sade han.
Språkligt formellt kan det heta både och, men ordval kan förvisso bygga på olika värderingar.
Jag frågade Lars Andersson, informatör vid Handikappades Riksförbund, om vad man där anser. Och han tycker att rullstolsburen är att föredra, helt enkelt eftersom det finns en positiv klang i det uttrycket. Rullstolsbunden förmedlar i stället en negativ livskvalitetsaspekt, som alls inte behöver stämma.
Det synsättet har också slagit igenom. En titt på Google visar att rullstolsburen är fyra gånger vanligare än rullstolsbunden.
+
Björn Benson skriver:
"Då och då står det i GP att t ex Haga har kullerstensgator. Det är inte helt korrekt, kullersten är ju runda eller ovala stenar, mycket tråkiga att cykla på. Kontrollera exempelvis Kronhusgården, där finns både kullersten och smågatsten.
I Marstrand finns flera gator med äkta kullersten, men i Göteborg finns, såvitt jag vet, ingen gata helt och hållet belagd med kullersten".
+
Niklas S undrar hur mycket tidningspapper Göteborgs-Posten förbrukar. Bengt Larsson, kvalitetschef på V-Tab, som trycker GP, vet svaret:
"GP förbrukar cirka 25.000 ton papper (inklusive bilagor). Det är 75-80 procent returpapper och resten nyfibrer. När det gäller nyfibrer så köper vi av bruk som är certifierade som "hållbart skogsbruk", alltså man värnar om miljön, sparar träd runt bäckar och vattendrag, planterar ut mer plantor än träd man fäller osv".
+
Apropå krönikan om förstärkningsord nyligen skriver Ingemar Karlsson:
"Jag reagerar på uttrycken jätteliten och jättelitet. Är inte det bland det mest motsägelsefulla man kan hitta? Om någonting beskrivs som "jätte" tänker jag på något stort av gigantisk form. Att då beskriva något väldigt litet genom att använda "jätte" är jag tveksam till".
+
Av alla läsarreaktioner jag får handlar flertalet om just språk. Ibland ställs frågor, men oftast är det läsare som enbart vill framföra bestämda sina bestämda uppfattningar i olika språkfrågor.
Vanligast är klagomål på ord och uttryck man inte anser bör få förekomma i GP och inte sällan hänvisar de som hör av sig till vad de en gång lärt sig i skolan. Alla förändringar därefter är av ondo, resonerar somliga av dessa.
Men språket utvecklas hela tiden och den som vill hänga med, eller åtminstone ta del av nymodigheterna får alltfler källor. Jag vill helt kort ge två tips till alla de som önskar datera upp sina språkkunskaper.
Själv har jag stor behållning av den nya Språktidningen - "som bevakar och bejakar språket" - som är både lättsam och informativ. Till god nytta är också Akademiens ordlista i digital version, SAOL Plus, som givit ut i samarbete med Norstedts Akademiska förlag.
För en språkintresserad erbjuder den oändliga möjligheter att analysera och förstå modern svenska. Och på köpet blir det lättare att lösa korsord...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.