Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Domino Kai, som varit sakkunnig hos Diskrimineringsombudsmannen, var en av talarna på söndagens protestmöte på Gustav Adolfs torg.

Romer protesterar mot registrering

Romska rådet i Göteborg krävde under ett protestmöte på söndagen att de ansvariga inom polisen sparkas efter avslöjandet om registreringen.

Det var i måndags som Dagens Nyheter publicerade nyheten om Skånepolisens registrering. Därefter följde flera avslöjanden, bland annat att både Svenska kyrkan och Stockholm stad upprättat liknande listor där även småbarn finns med.

- Just nu letar vi genom våra arkiv för att se om vi har eller har haft registrering av romer. Det är viktigt både för vår historia och för vår framtid, säger kommunalrådet och miljöpartisten Thomas Martinsson.

Flera av romerna på Gustavs Adolfs torg säger att det förtroende som byggts upp under flera år har till stor del raserats.

- Vi är här för att ge utryck för att vi inte accepterar att vi i ett demokratiskt samhälle inte är värda mänskiga rättigheter, säger Soraya Post.

Förtroendet för polisen är i botten.

- Vi kommer att göra allt för att det ska återupprättas och på onsdag träffar romska rådet länspolismästare Klas Friberg, säger Fredrik Dahlgren, dialogpolis i Göteborg, som var en av talarna på protestmötet.

Många romer som kommit till Gustav Adolfs torg var arga, besvikna och uppgivna. Men väldigt få var förvånade.

- Att myndigheterna kränker oss är något vi ser varje dag. Detta är bara toppen på ett isberg och vi vet att det finns mer. Jag hoppas utredningen av Skånepolisens registrering kommer fram till något konkret, säger Alex Adamsson.

Ett par hundra personer hade samlats på Gustav Adolfs torg för att protestera.

- Det räcker inte längre att skylla på den mänskliga faktorn, säger Domino Kai, ordförande för Sveriges Internationella Roma Filmfestival och sakkunnig hos diskrimineringsombudsmannen.

Även flera från judiska församlingen hade kommit för att visa sitt stöd.

- Oavsett vår egen historia är det viktigt att visa solidaritet i den här situationen, det är viktigt för mig som jude, säger Marc Harris.

Fakta: Romer i Sverige

Romer har funnits i Sverige sedan år 1512.

Mellan 1914 och 1954 var romsk invandring till Sverige förbjuden.

Sedan år 2 000 är romerna erkända som en nationell minoritet i Sverige.

Det finns uppskattningsvis 50 000 romer i Sverige i dag.

Romer och resande räknar sitt äldsta ursprung till Indien och nuvarande Pakistan.

Romerna har en gemensam internationell dag, den 8 april.

Källa: Nordiska museet, NE, Romers rätt (TT)

Detta har hänt

Måndag den 23 september

Dagens Nyheter avslöjade att drygt 4 000 svenska romer, inklusive barn i tvåårsåldern, ingår i ett stort register upprättat av polisen i Skåne. Inklusive 380 göteborgare och som polisen i Västra Götaland har haft tillgång till.

Tisdag den 24 september

Ytterligare ett omfattande register över romer har hittats med 997 människor. Även i det är många av de kartlagda barn, 106 är under tio år.

Fredag den 27 september

DN skriver om ett register som använts av Stockholm stad senast år 1996 med rasbiologiska inslag. Det består av 128 lådor som finns kvar i stadsarkivet. Den kommunala Zigenarsektionen stämplade människor som ”hel Z”, ”halv Z” och ”icke-Z”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.