Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

"Roligt att de väljer Göteborg"

I november kommer EU-ledarna till Sverige och Göteborg för ett toppmöte. På agendan: jobb och tillväxt.

Nu är det klart att det toppmöte om sociala frågor, som statsminister Stefan Löfven bjudit in övriga EU-ledare till, kommer att hållas i Göteborg den 17 november.

– Fantastiskt goda nyheter. Det är roligt att de väljer att lägga det i Sverige och Göteborg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

LÄS MER: EU-toppmöte ska hållas i Göteborg

Arbete och trygghetssystem

Mötet ska avhandla frågor om bland annat "väl fungerande och rättvisa arbetsmarknader i Europa, effektiva och hållbara sociala trygghetssystem samt social dialog", enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Ann-Sofie Hermansson tycker att det är positivt att de sociala aspekterna i EU-samarbetet lyfts fram på ett tydligt sätt och att det finns ett stort behov av att stärka den dimensionen. 

– Temat ligger helt i linje med det vi arbetar med inom till exempel Jämlikt Göteborg. Jag tror att det är därför de valt att lägga mötet i Göteborg, säger hon.

Har staden jobbat på att de ska lägga mötet här?
– Jag har inte pratat med Stefan (Löfven) om det, om det är så du menar. Jag tror helt enkelt att de tittat på hur vi arbetar med de här frågorna. 

"Det här är helt nytt"

Än har man heller inte hunnit diskutera frågan om Göteborgs stad ska ha någon aktiv roll under mötet, till exempel med dragningar om hur kommunen jobbar med sociala frågor.

– Det här är helt nytt, så vi har inte hunnit prata detaljer än. Vi får helt enkelt återkomma till det.

Diskussionerna på mötet kommer att ledas av statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som enligt regeringskansliets pressmeddelande ser året som avgörande för arbetet med att styra EU mot en mer social inriktning.

Göteborgskravallerna

Senast Göteborg var värd för ett EU-toppmöte var i juni 2001. Det slutade i de mest omfattande sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som ägt rum i Sverige på decennier.

Ann-Sofie Hermansson tror inte att samma sak kommer att hända igen.

– Man ska aldrig underskatta riskerna, men det var inte riktigt samma sak. Det mötet inbegrep även en amerikansk president. Jag tror också att vi lärt oss mycket sedan dess och är bättre förberedda nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.