Rolfs bilder på legendarerna

ANNONS
|

Han föddes i Göteborg. Ett halvår senare flyttade Rolf Ohlson och mamman till Rävlanda där hon fått arbete som hembiträde hos en familj med livsmedelsbutik och bageri i huset. 1956 gick flytten till Hindås, där mamman fått jobb på Turisthotellet som kallskänka. Under den tiden arbetade Rolf på Hamnstyrelsens ritkontor i Göteborg.

Några år senare inföll det stora fotbollsåret 1958. Lämpligt nog hade Rolf semester från arbetet i hamnen just när det brasilianska fotbollslandslaget med Pelé i spetsen kom till Hindås Turisthotell.

- Jag förstod inte storheten i det där just då. Det var inte förrän VM-finalen närmade sig och tidningarna skrev om det som jag insåg att det var något speciellt.

ANNONS

För Rolf var det naturligt att röra sig i området runt mammans arbetsplats och ta bilder på de långväga gästerna.

Pelé och grabbarma

- Det blev en del foton på Pelé och grabbarna, bland annat en bild där han skriver brev hem till föräldrarna i Brasilien. Just den bilden gav jag till Idrottsmuseet.

Det brasilianska fotbollslandslaget vann som bekant över Sverige i finalen och tog VM-guld. Kanske var det den goda maten från Rolfs mamma och resten av köksteamet som bidrog till framgångarna?

I oktober 1959, ryckte Rolf in i lumpen vid Infanteriskjutskolan i Rosersberg. Han låg där i 10 månader och sökte under tiden en FN tjänst. Tre veckor senare for han iväg på uppdrag till Gaza.

Vad var det som lockade med FN tjänstgöringen?

- Jag hade två kompisar som varit nere i Gaza och pratat mycket om detta. Så jag tyckte helt enkelt att det lät spännande och ville pröva på .

I april 1961 kom han tillbaka hem från tjänstgöringen och fick arbete hos Atelje Gefa på labbet, där han också hade butiksansvar för butiken i Högsbo. Åren gick och i oktober 1965 lockade FN-tjänstgöring igen. Han hade sökt in och den här gången fått tjänst som stabsfotograf på förläggningen i Gaza.

ANNONS

"Detta är Top Secret"

- Jag arbetade som reportagefotograf i området och lydde då direkt under bataljonschefen.

Överbefälhavaren som på den tiden hette Torsten Rapp kom på besök till förläggningen och Rolf dokumenterade vistelsen med kameran. Han minns speciellt en händelse. Det hade hållits stor middag för ÖB och inbjudna officerare från de andra bataljonerna.

- Rapp kallade på mig där han satt i bordet. Han bad mig komma närmare och berättade att han varit i Pyramiderna och bett någon ta bilder på honom. Problemet var att det tydligen hänt något med kameran. Han kunde inte dra fram filmen. Ville Sergeant Ohlson titta på detta?

Rolf sade ett hövligt Ja general och drog sig tillbaka mot mörkrummet. Väl där öppnade han kameran och märkte att där varken fanns film eller kassett inuti.

Det blev en lite pinsam situation. Rolf återvände dock till bordet och upplyste hövligt Rapp om att det var på det viset att det saknades film i kameran. Generalen tog då ett rejält tag i Rolfs slips, drog honom närmare och viskade bestämt in i hans öra.

- Sergeant, detta är Top Secret. Det här får inte komma ut. Min son är nämligen fotograf. Får han reda på detta, så får jag höra det resten av mitt liv.

ANNONS

Dödstyst på mässen

I början av december 1965 hälsade Sven Jerring på hos den Svenska Bataljonen. Rolf följde radiolegendaren med kameran under hela vistelsen där i Gaza och tog bilder runt händelserna. Han visar ett foto där Jerring sitter bredvid officerarna.

- Just den kvällen när han satt och berättade så var det helt dödstyst på mässen. Det var som man kunde höra den berömda knappnålen falla.

Den sista dagen följde han Jerring ut mot flygplatsen. Han vände sig plötsligt mot Rolf och frågade om han ville att Jerring ringde upp föräldrarna och hälsade från deras son. Rolf tackade något omtumlat ja. Han fick senare reda på att Jerring faktiskt hade ringt hem till föräldrarna på julafton, just innan programmet skulle gå ut från Gaza.

- Mamma hade svarat och när hon fick höra den här karaktäristiska rösten, så blev hon så ställd så hon bara lämnade ifrån sig telefonen till pappa.

Våren 1966 var han åter hemma i Sverige och tillbaka på Ateljé Gefa. Livet rullade på och han funderade återigen över tillvaron.

- På något vis kände det som att jag ville göra en annan typ av fotograferande.

Så fick han ett tips om att en reklambyrå sökte en fotograf. Rolf åkte dit med sina arbetsprover och fick erbjudande om att börja i mars 1967.

ANNONS

Startade egen studio

Rolf blev kvar på reklambyrån till sommaren 1976, då han hoppade av och startade egen verksamhet och studio. Efter det har han arbetat som frilansfotograf, med siktet inställt mot reklambyråer. Han har ännu inte kommit in i den digitala fotovärlden.

- Nej det har inte blivit så.

Rolf lyfter upp några av de svartvita bilderna från förläggningen i Gaza, och den på Pelé som sitter framför hotellet med Nedsjön i bakgrunden och skriver brev.

- Men skulle jag hitta en bra digital kamera som jag känner för, så skulle det vara intressant att testa.

Ålder: 70 år 17 februari

Yrke: Fotograf

Bor: Centralt Göteborg

Familj: Särbo Inger. Sonen Stefan arbetar som kock i Vancouver. Dottern Carina jobbar som fotograf i Halmstad

ANNONS