Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Risk för snökaos när snökanon dundrar fram

Den sibiriska kyla som dragit fram väntas hålla i sig ett par dagar till. Göteborg väntas klara sig undan den värsta snöyran. Men med en snökanon från Vänern på ingång går ingen helt säker.

Hårda vindar från Sibirien har dragit in iskyla över stora delar av Europa de senaste dagarna. Västsverige har fått känna av en kyla på uppemot 15 minusgrader. Kylan kommer bestå i Göteborg och Västsverige de närmaste dagarna.

– Det är ett ganska låst läge. Det kommer vara 5-10 minusgrader i flera dagar nu, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Vädret präglas också av stundtals hårda vindar, med en styrka på mellan 6-10 meter per sekund. Det påverkar ytterligare.

– Är det tio minusgrader och blåser tio meter per sekund, så kommer det kännas som 20 minusgrader, säger Ingrid Eronn.

SMHI varnar

En snökanon från Vänern drabbar Bohuslän under tisdagen, vilket innebär att kall luft drar in över öppet vatten, långa band med täta snöbyar kan då uppstå. Enligt Ingrid Eronn är det risk att Göteborg de kommande dagarna drabbas av de snöbyar som snökanonen skapar.

– Snöbyar är ju till naturen ganska lynniga och oförutsägbara, så det finns risk för mycket snö.

SMHI har under dagen också gått ut med en klass 1-varning för kraftiga snöfall i Bohuslän och Göteborg. Varningen uppger att det är risk för att det kan bli drivbildningar då det lokalt kan falla några decimeter snö på sina håll i områdena som varningen är utfärdad för.

Kylan väntas också hålla i sig ett tag till

– Det blir ingen sprudlande vår de kommande två veckorna i alla fall, säger Ingrid Erron.

"Väldigt mycket snö"

På Orust i mellersta Bohuslän har snön vräkt ner under natten och tisdagsmorgonen. När GP var i kontakt med Mats Gustafsson som arbetar som räddningschef i beredskap vid 10-tiden på förmiddagen var han på väg ut till en singelolycka.

– Det är väldigt mycket snö här och det går väldigt sakta. Jag kör i 85 kilometer i timmen nu i utryckning på väg 160, vanligtvis kör vi kanske i 110-120 här vid utryckning, säger Mats Gustavsson på räddningstjänsten.

Han berättar att det plogats längs vägarna i omgångar, men att snön nu har packats så att vägarna är extremt hala.

– Det är ingen sand och när snön packas blir det såphalt och mitt i vägen är har det skapats en stor snövall, säger Mats Gustavsson.

Klass 1-varningar

Snön har vållat kaos runt om i landet det senaste dygnet. Under måndagen ställdes ett 30-tal flygavgångar från Arlanda in.

Ostliga och nordostliga vindar för in snöbyar över sydöstra Norrland ned till Götaland. Från Stockholms län ned till Kalmar län har SMHI utfärdat klass 1-varningar för snöfall.

SMHI har också utökat sin klass 1-varning för snöfall till hela Skåne län och Österlen, samt till Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg. Där kan det komma 5 till 15 centimeter snö, lokalt mer.

Trafikverket har flyttat sex av sina bandvagnar till Stockholm för att ha en beredskap ifall det skulle bli så besvärlig väglag att vanliga fordon inte kan ta sig fram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.