Mörka moln kan dra in över västkusten redan till helgen.
Mörka moln kan dra in över västkusten redan till helgen.

Risk för regn till helgen

ANNONS
|

Högtrycket över norra Skandinavien som i flera veckor har bestämt vädret i västra Sverige försvagas nu allt mer och mot slutet av veckan kan fronter från väster dra in över västkusten. Men prognosen är osäker.

– Det är fortfarande oklart om fronterna ens kommer att passera Danmark eller stanna upp och försvagas, skriver DMI i sin analys av långtidsprognosen från ECMWF, de europeiska nationella väderinstitutens gemensamma prognoscentrum utanför London.

Oavsett vilket, så finns det risk för att luften blir väsentligt fuktigare och mer instabil. Något som kan medföra regn- och åskskurar.

Och inte bara det. Temperaturerna kan även de närmaste dagarna komma upp till 25 grader eller mer och ökande luftfuktighet leder då till, att värmen kan känns riktigt oangenäm.

ANNONS

En front kan passera mot slutet av helgen och då blir det först riktigt varmt och fuktigt, sedan flera grader svalare och sannolikt också regn. Men det finns möjlighet att det soliga vädret fortsätter nästa vecka, om än med avbrott för regnskurar.

– Senare i nästa vecka förstärks åter ett högtryck över centrala och södra Europa, skriver DMI men tillägger:

– Det är dock fortfarande osäkert, var gränsen mellan den svalare luften i väster och den varmare i öster kommer att hamna.

Om fronten hamnar i våra trakter, finns det risk för åska och kraftigt regn. Om inte, kan vi åter få högsommarvärme och svaga vindar trots det allmänt ostadig väderläget.

– När vi närmar oss vecka 32, ser det som om fronterna blir aktivare med svalare väder och regnskurar, heter det i DMI:s prognos.

Om Västsverige hamnar öster om fronterna, väntar fortsatt högsommarvärme men prognosen är osäker.

Vecka 33 ser ut att bjuda på samma väder som vecka 32. Regnskurar i den svalare luften i väster och fint sommarväder i den varmare i öster.

DMI vågar sig också på en blick in i vecka 34 bortom mitten av augusti och skriver lite kryptiskt, att lågtrycksbanorna från väster ser ut att försvagas något.

ANNONS

– Därmed skulle vi på nytt gå mot mer högtrycksbetonat sommarväder med ljumna temperaturer, spår DMI. Det betyder en eller par grader över det normala för månaden.

Om det här slår in, så skulle sommaren 2013 som helhet kunna bli riktigt hyfsad.

Bättre än fjolårets är den redan.

ANNONS