Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hösten första minusgrader kan komma till Göteborgstrakten i helgen. Bild: Arkivbild: Anders Wiklund

Risk för halka och minusgrader i helgen

Enligt den meteorologiska definitionen har vi fortfarande sommar i Göteborg, men natten mot lördagen kan ge temperaturer under nollan, och då kan det bli halt på vägarna. SMHI:s meteorolog uppmanar till försiktighet innan man ger sig ut på vägarna.

Trots den kyliga veckan, är det fortfarande sommar i Göteborg, iallafall enligt den meteorologiska definitionen. Men håller i kylan i sig i helgen, vilket den ser ut göra, kommer hösten nu till Göteborg.

Enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI är det kallare än normalt i hela landet. Innan vädret slår om till lite varmare temperaturer nästa vecka, kan det blir minusgrader i Göteborgstrakten under natten till lördagen, och tidigt på lördagsmorgonen. Inåt landet blir det med all säkerhet minusgrader.

– Det blir nollgradigt i natt, och det kan till och med bli under nollan. Blir det en klar natt kan det bli någon minusgrad. Då finns det förutsättningar för att det blir halt på vägarna, så man bör hålla koll på Trafikverkets information, innan man ger sig ut de tidiga morgontimmarna, säger Linus Karlsson.

Varmare väder på väg in över Göteborg

Efter en kylig helg, och start på nästa vecka, kommer det in ett lågtryck med varmare luft in i mitten på nästa vecka, vilket ger varmare temperaturer.

Linus Karlsson är meteorolog på SMHI Bild: SMHI

– Temperaturerna kommer att hamna på runt tio grader på dagarna, och nätterna blir mildare. Blir det molnigt hamnar temperaturerna på runt fem på nätterna. Lite varmare än vi haft den senaste tiden, enligt Linus Karlsson.

Med de högre temperaturerna kommer också molnen, regnet och blåsten. På tisdagen kan det komma mellan 10 till 15 millimeter regn.

– Lågtrycket som kommer in kan ge hårda vindbyar över havet och vid kusten.

Kommer vi få någon brittsommar i år?

– Brittsommar brukar komma den här helgen, och runt den 4 till 10 oktober, men så ser det inte ut att bli i år.

Även om det det kan bli minusgrader natten till lördagen, är det ett bra tag till vintern kommer till Göteborg. Enligt Linus Karlsson brukar den komma i slutet på december eller början av januari. Dygnsmedeltemperaturen ska vara under nollan fem dygn på raken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.